Sot Dita e Luleshtrydheve – fakte që nuk i dinit për frutin

Dita e Luleshtrydheve u krijua për të festuar ato fruta të vogla të kuqe që shpërthejnë me përsosmërinë e ëmbël! Një dhuratë nga Kili në vitet 1700, bimët e luleshtrydheve të kopshtit bënë rrugën e tyre në Amerikën e Veriut në vitet 1750. Bima është mjaft e lehtë për t’u rritur dhe nuk duket e pafavorshme për të lulëzuar kudo në botë. Nëse dëshironi luleshtrydhet tuaja të rritura këtë verë, sigurohuni që bima juaj të ketë diell të plotë dhe tokë me rërë.

Luleshtrydhet jo vetëm që kanë shije të mahnitshme, por edhe erë të pabesueshme. Ekzistojnë gjithashtu shumë lloje të ndryshme të luleshtrydheve. Në fakt, ka më shumë se 600 lloje të këtij fruti. Mjaft e pabesueshme, apo jo?

Dita e Luleshtrydheve festohet që nga viti 2013. Në shumë vende të botës supermarketet dhe dyqanet ushqimore kanë oferta speciale për luleshtrydhet në këtë ditë. Plus, restorantet shpesh krijojnë një pjatë të veçantë me luleshtrydhe dhe e shtojnë atë në menu.

Luleshtrydhet gjithashtu përdoren zakonisht në aroma dhe produkte të ndryshme bukurie, me zbutësin e buzëve me luleshtrydhe që është shembulli kryesor.

Fruti i luleshtrydhes është përmendur në literaturën e lashtë romake në lidhje me përdorimin e saj mjekësor. Në fillim të shekullit të 15-të, murgjit e Evropës Perëndimore përdornin luleshtrydhet e egra në dorëshkrimet e tyre të ndriçuara. Luleshtrydhet gjenden në artin italian, flamand dhe gjerman, si dhe në miniaturat angleze. E gjithë bima e luleshtrydhes u përdor për të trajtuar sëmundjet depresive.

Luleshtrydhet e papërpunuara janë 91% ujë, 8% karbohidrate, 1% proteina dhe përmbajnë yndyrë të papërfillshme. Një sasi referencë prej 100 gramësh luleshtrydhesh siguron 33 kilokalori, është një burim i pasur i vitaminës C, një burim i mirë i manganit dhe siguron disa vitamina të tjera dhe minerale dietike në sasi të vogla.


Shtuar 27.02.2024 13:16