Si ndryshon trupi ynë gjatë vjeshtës?

Mund të flini më gjatë se zakonisht.

Gjatë vjeshtës, mund të vëreni se keni një tendencë për të fjetur më shumë se më parë, dhe kjo ka një shpjegim. Në fakt, ulja e sasisë së dritës së ditës në vjeshtë ndikon në ciklin gjumë-zgjim të trupit. Sa më pak ekspozim ndaj dritës gjatë ditës, aq më i lodhur mund të ndiheni.

Nëse vuani nga ankthi, mund të përjetoni një rritje të simptomave.

Kalimi nga vera në vjeshtë mund të ndikojë në disponimin dhe mirëqenien tonë – quhet çrregullim emocional sezonal (SAD). Sipas ekspertëve, gjatë vjeshtës, ankthi mund të krijohet për shkak të fillimit të një viti të ri shkollor, stresit të afërt të sezonit të festave ose pendimit të mundshëm nga mos arritjen e qëllimeve të dëshiruara gjatë verës.

Rrezet e diellit të vjeshtës mund të dëmtojnë sytë tuaj.

Ekspozimi i pambrojtur në diell gjatë vjeshtës mund të sjellë rrezik real për sytë tanë, bazuar në hulumtimet. Ardhja e kësaj stine sjell pak diell dhe dritë, gjë që rrit sasinë totale të rrezatimit UV ndaj të cilit ekspozohen sytë tanë. Dhe ekspozimi mund të shkaktojë sëmundje të rënda të syve, si fotokeratiti.

Trupi juaj bëhet veçanërisht i ndjeshëm ndaj gripit.

Vjeshta është ndryshimi i stinëve midis verës dhe dimrit, kështu që moti po ndryshon dhe temperatura po ashtu. Ky ndryshim krijon një mjedis të favorshëm për gripin dhe viruset e tjera, kjo është arsyeja pse njerëzit priren të sëmuren më shumë gjatë vjeshtës, sipas mjekëve.