Vonon plakjen, ushqimet ku mund të gjeni vitaminën K

Dr. Ina Pichugina, Shefja e Qendrës së të Ushqyerit të Institutit të Kërkimeve Shkencore Klinike në Provincën e Moskës, njoftoi se vitaminat janë e rëndësishme për trupin dhe për ngadalësimin e plakjes.

Në një intervistë televizive, Pichugina vëren se shumë nga proceset e trupit varen nga vitamina К.

“Vitamina K bën pjesë në grupin e vitaminave që treten në yndyrë. Efekti kryesor i saj është sinteza e proteinave të gjakut, pasi kontribuon në mpiksjen e gjakut. Kur një enë gjaku dëmtohet për ndonjë arsye, formohet një mpiksje në atë vend për të ndaluar gjakderdhje “, thotë ajo.

Kjo vitaminë është gjithashtu e nevojshme për funksionimin normal të veshkave, si dhe për skeletin dhe indet lidhëse, sepse ajo merr pjesë në bashkëveprimin e kalciumit dhe vitaminës D.

Ajo thotë, “Kjo vitaminë është shumë e rëndësishme për fëmijët që në moshë të re, sepse siguron rritjen e skeletit dhe mbron të moshuarit nga osteoporoza.”

Përveç kësaj, thekson eksperti, bukuria dhe freskia e trupit dhe qëndrueshmëria e sistemit imunitar varen nga vitamina К.

“Kur ka mungesë të vitaminës në trup, e ashtuquajtura interleukinë zvogëlohet. Sistemi imunitar vuan prej tij dhe plakja e trupit përshpejtohet”, thotë ajo.

Ju mund të merrni vitaminë K nga perimet  spinaqi, marule, lakra dhe perime të tjera me gjethe. Mëlçia gjithashtu përmban një përqindje të lartë të saj. Prandaj, mjekët dhe dietologët këshillojnë dhe theksojnë nevojën për të shtuar perime të ndryshme në dietë.


Shtuar 29.03.2021 10:56