Dhimbje barku në verë, le t’i parandalojmë duke përdorur mirë frigoriferin!

Me ditët që bëhen gjithnjë e më të nxehta, ditët e para të pushimeve në udhëtim apo piknikë, ushqimi i mbajtur nën diell ose në temperatura të larta ndryshon, duke i dhënë (fatmirësisht) më shumë hapësirë frutave dhe perimeve. Por këtu ndodh diçka, rritet rreziku i gastroenteriteve të vogla, të cilat mund të na bëjnë kaps për disa ditë. Simptomat më klasike? Ethe, të cilat nuk janë shqetësuese, dhimbje barku, diarre, të vjella.

Nëse ankesat janë pasagjerë, barnat e vetë-mjekimit janë zgjidhja ideale për t’iu kundërvënë simptomave, natyrisht të kombinuara me një vëmendje në frontin e ushqimit.

Më mirë shmangni ushqimet e rënda, pini shumë lëngje, ndoshta frutash ose të ngjashme për të mbajtur veten të hidratuar. Megjithatë, për të përballuar këto sëmundje, nga të cilat viruset dhe bakteret që mbajnë dhe riprodhojnë zorrët e tyre shpesh janë përgjegjës (në rastin e infektimit bakterial, antibiotikët mund të bëhen të domosdoshëm, por ato duhet të përshkruhen nga mjeku nga i cili është e nevojshme të shkojë nëse pamja klinike nuk përmirësohet brenda 2/3 ditëve) është e nevojshme të përqendroheni te parandalimin. Kjo nuk kufizohet vetëm te higjiena e duhur ushqimore dhe vëmendja ndaj asaj që ndodh në kuzhinë.

Gjithnjë e më shumë, sipas ekspertëve, është e rëndësishme të ruhet mirë ajo që çon në gojë, në mënyrë që të shmangen më së shumti zhvillimet e mundshme të shtameve potencialisht të dëmshme brenda ushqimit. “Rruga” që duhet të na mbrojë, nuk bazohet vetëm në përdorimin e mjeteve që mbajnë ushqimin në temperaturën e duhur kur shkojmë në det ose në rast të një udhëtimi në mal, por duhet të fillojmë nga kujdesi i ushqimeve brenda frigoriferit. Kush ka tendencë t’i grumbullojë pa logjikë ushqimet, duhet të mbajë mend disa rregulla të thjeshta. Para së gjithash, duke zbritur nga lart poshtë normalisht temperatura, në frigorifer ka tendencë të bjerë, me një lloj “ngrohjeje” me nxehtësi më të madhe në ndarjet e vendosura në derë.

Për këtë arsye, gjithmonë do të ishte e këshillueshme që ta mbanin mishin dhe peshkun në zonat më të ftohta, në kontejnerë, që i ndajnë ato nga ushqime e tjera. Tani, duke shkuar lart, mund ta ruash lehtë ushqimin tashmë të gatuar. Së fundi, në zonën më pak të “ngurtë”, mund të ketë hapësirë për fruta dhe perime. Pije (mos harroni se është gjithmonë e rëndësishme të preferoni ujin), por duhet të ruheni në derën e frigoriferit.

Natyrisht, përballë këtyre këshillave të përgjithshme, gjithmonë duhet të kujtojmë se mikrobet mund të kalojnë pa vështirësi nga një ushqim në tjetrin, duke shfrytëzuar aftësinë e tyre për t’u “hedhur” në mënyrë të padukshme aty ku nuk do të donim.

Për këtë arsye, pavarësisht nga arkitektura e brendshme e frigoriferit, është gjithmonë e rëndësishme që të ruhet ushqimi që mund të “infektohet”, si mishi i freskët dhe perimet, në distancë. Rregulli i fundit: mos vendosni menjëherë në freski një ushqim të sapo gatuar, por lëreni të pushojë së pari në temperaturën e dhomës. Stomaku dhe zorrët do t’ju falenderojnë!


Shtuar 17.08.2021 09:16