Sfungjeri nuk është mënyra më higjienike për të pastruar enët, por ka një alternativë

Sfungjerët e kuzhinës përmbajnë më shumë baktere sesa furçat e kuzhinës, gjë që mund të jetë një mënyrë më higjienike për të pastruar enët tuaja, sipas studiuesve në Norvegji.

“Salmonella dhe bakteret e tjera rriten dhe mbijetojnë më mirë në sfungjer sesa në furça, arsyeja është se sfungjerët në përdorim të përditshëm nuk thahen kurrë”, tha Trond Møretrø, një shkencëtar kërkimor në Nofima, një institut norvegjez i kërkimit ushqimor.
“Një sfungjer i vetëm mund të strehojë një numër më të madh bakteresh sesa ka njerëz në Tokë,” tha autori i një studimi të ri, i cili u botua në Journal of Applied Microbiology.

Ndërsa shumë baktere nuk janë të dëmshme, ato që janë si salmonela mund të përhapen nga sfungjerët te duart, sipërfaqet e kuzhinës dhe pajisjet dhe potencialisht t’i sëmurin njerëzit, tha ai.
“Sfungjeri është i lagësht dhe grumbullon mbetje ushqimore të cilat janë gjithashtu ushqim për bakteret, duke çuar në rritjen e shpejtë të baktereve”.

Ajo që i habiti më shumë studiuesit në lidhje me gjetjet e tyre ishte se nuk kishte shumë rëndësi se si njerëzit pastronin sfungjerin e tyre apo sa shpesh. “Mënyra se si konsumatorët i përdornin sfungjerët e tyre nuk kishte shumë rëndësi për sa i përket rritjes së baktereve. Është shumë e vështirë për konsumatorët të shmangin rritjen e baktereve në sfungjer për sa kohë që sfungjerët nuk zëvendësohen çdo ditë,” tha Møretrø.
Hulumtimi mbi sfungjerët dhe furçat e përdorura bazohet në një studim të bazuar në laborator të publikuar vitin e kaluar nga i njëjti ekip studiuesish, i cili zbuloi se bakteret e dëmshme mbijetojnë më mirë në sfungjer sesa në furça.

Studiuesit mblodhën sfungjerë kuzhine nga 20 njerëz që jetonin në Portugali dhe 35 furça dhe 14 sfungjerë nga njerëzit që jetonin në Norvegji.
Një studim i mëparshëm me 9,966 njerëz nga ekipi hulumtues zbuloi se sfungjerët përdoreshin zakonisht për pastrim në kuzhina në shumicën e 10 vendeve evropiane, me furçat mjetet dominuese të pastrimit për larjen në vetëm dy vende Norvegjinë dhe Danimarkën.
Nga furçat e mbledhura në Norvegji, 32 nga 35 përdoreshin pesë deri në gjashtë herë në javë ose më shumë. Sfungjerët e mbledhur në Norvegji përdoreshin më rrallë.

Kur studiuesit shtuan bakteret e salmonelës në furça dhe sfungjer, ata gjetën një reduktim të ndjeshëm në numrin e salmonelës në furçat që mund të thaheshin gjatë natës. Por nuk kishte asnjë ulje për furçat e ruajtura në një qese plastike ose për sfungjerët pavarësisht nga kushtet e ruajtjes.

Markus Egert, një mikrobiolog në Universitetin Furtwangen në Gjermani, i cili ka kryer kërkime të ngjashme, tha se ai përdorte tashmë furça për të larë enët e tij, të cilat i pastronte në pjatalarëse. Nëse njerëzit preferonin një sfungjer, Egert, i cili nuk ishte i përfshirë në këtë studim, rekomandoi përdorimin e një sfungjeri të ri çdo dy deri në tre javë.

“Furçat janë zgjidhja më e mirë për të pastruar enët, nga pikëpamja higjienike. Kjo mund të ishte parashikuar më parë, por autorët e vërtetojnë këtë me disa eksperimente të bukura.”

Shtuar 14.06.2022 18:51