Pse quhet Hëna blu, kur nuk është e tillë?

Fenomeni qiellor me dy superhëna mbrenda vetëm një muaji nuk do të ndodhë më për 14 vitet e ardhshme.

Spektakli i Hënës Blu u filloi shfaqjen në mbrëmjen e të mërkurës dhe arriti kulmin rreth orës 2:35 të mëngjesit të së enjtes.

Hëna blu ishte tepër afër Tokës, me një distancë prej 222,043 milje lag, gjë që e bënte atë të dukej e madhe dhe mbreslënëse.

Ky fenomen shënohet për herë të parë në 5 vite kur dy superhëna janë shfaqur brenda një muaji, gjë që astronomët nuk presin ta shohim përsëri deri në vitin 2027.

Pse quhet Hena Blu?

Të gjithë ne, të konfuzuar,  po prisnim që mbrëmjen e së mërkurës të shihnim një hënë të plotë ngjyrë blu, por nuk doli siç e menduam.

Emri i Hënës Blu vjen nga amerikanët vendas. Duke qënë se ky fenomen ndodh një herë në 14 vjet, amrikanët vendosën ta quanin Hëna Blu, pasi në traditën e tyre kur diçka ndodhte tepër rrallë, ose nuk ndodhte asnjëherë, ata shpreheshin, ‘një herë në një hënë blu’.

Vlen të theksojmë se jot të gjitha hënat blu janë supërhëna. Kur hëna është në pikën më të afërt me Tokën, kjo gjë e bën ekstra të veçantë dhe ndaj quhet e tillë.


Shtuar 31.08.2023 19:54

Tags: , ,