Ndikimet e notit në shëndetin e njeriut

Krahas vrapimit, noti konsiderohet si një nga aktivitetet më të mira për njerëzit. Si një aktivitet për të lëvizur dhe mbijetuar, në kohët më moderne noti është bërë gjithashtu një objekt konkurrence dhe virtuoziteti.

Noti është një aktivitet që kërkon lëvizjen e koordinuar të gjymtyrëve në raport me trungun, dhe këtu hyjnë aspektet teknike.

Nëse një person është në gjendje të notojë, ky sport është padyshim një mënyrë e shkëlqyer për të përfituar nga një sërë avantazhesh për shëndetin e trupit dhe mendjes.

Për shkak të karakteristikave të tij, noti është një sport me një komponent kryesisht kardiorespirator. I përket aktiviteteve fizike të qëndrueshme dhe përgjithësisht konsiderohet të jetë me rrezik të ulët lëndimi. Për shkak të këtyre karakteristikave, noti përdoret shpesh në rehabilitimin pas ngjarjeve traumatike dhe kirurgjikale.

Megjithatë, noti mund të mos jetë aktiviteti ideal për ata me çrregullime muskuloskeletore, veçanërisht me origjinë posturale. Kjo për faktin se është një aktivitet sportiv që praktikohet pothuajse tërësisht pa peshë.

Ndër përfitimet kryesore të notit janë përmirësimi i tonit të muskujve, rritja e forcës dhe qëndrueshmërisë, konsumi i konsiderueshëm i kalorive dhe çlirimi i tensionit. Disa nga këto përfitime veprojnë jo vetëm në një nivel fizik, por edhe në mënyrë indirekte në një nivel mendor.


Shtuar 29.02.2024 23:30