Menopauza dhe ndikimi në trupin e gruas, ja dy rreziqe serioze për shëndetin kur është e parakohshme

Menopauza e parakohshme, qoftë natyrale apo kirurgjikale, mund të ndikojë ndjeshëm në shëndetin muskuloskeletor të një gruaje, duke çuar në shqetësime të shtuara dhe një probabilitet më të madh të sarkopenisë.

Dhimbja muskuloskeletore është një simptomë e njohur e menopauzës, e cila prek një numër të konsiderueshëm femrash, veçanërisht rreth moshës 50-vjeçare.

Kjo dhimbje, e kombinuar me ndryshimet në funksionin dhe masën e muskujve, nënvizon rëndësinë e të kuptuarit të rolit të ndryshimeve hormonale gjatë fazës pas menopauzës.

Studimi Kombëtar i Shëndetit Gjinekologjik në SHBA hodhi dritë mbi simptomat e përjetuara gjatë tranzicionit të menopauzës, duke zbuluar se ngurtësimi i muskujve është një ankesë e zakonshme tek gratë e moshës 40-55 vjeç.

Kjo periudhë përkon me një ulje të theksuar të niveleve të hormoneve ovarian, e cila është më e theksuar tek gratë që përjetojnë menopauzë të hershme, qoftë kirurgjikale ose natyrale.

Nivelet e testosteronit gjithashtu bien ndjeshëm tek gratë me menopauzë të hershme. Për të hulumtuar në efektet e menopauzës në shëndetin muskuloskeletor, studiuesit kryen një studim që përfshinte rreth 650 gra në postmenopauzë të moshës 55 vjeç e lart.

Gjetjet e tyre zbuluan se ata që iu nënshtruan menopauzës së hershme kirurgjikale ishin në rrezik më të lartë të çrregullimeve muskuloskeletore dhe sarkopenisë në krahasim me ata që përjetuan menopauzë natyrale në moshën 45 vjeç e lart.

Studimi sugjeroi se dhimbja dhe humbja e masës muskulore që shihet tek gratë e avancuara pas menopauzës mund të lidhet më shumë me mungesën e hormoneve sesa me moshën kronologjike.

“Studimi nxjerr në pah efektet e mundshme afatgjata muskuloskeletore të menopauzës së hershme kirurgjikale, e cila shkakton një humbje më të shpejtë dhe të plotë të hormoneve ovarian, duke përfshirë estrogjenin dhe testosteronin, sesa menopauza natyrale. Përdorimi i terapisë hormonale deri në moshën natyrale të menopauzës ka potencialin për të zbutur disa nga efektet negative afatgjata të humbjes së parakohshme të estrogjenit”, thonë studiuesit.


Shtuar 8.05.2024 22:06

Tags: