Kjo është arsyeja pse jemi më të uritur gjatë dimrit

A keni vënë re gjithashtu se me uljen e temperaturës, oreksi ynë rritet. Sidomos kur jashtë bie borë, duket sikur uria na shtohet vazhdimisht dhe trupi nuk ngopet me asgjë, për rrjedhojë konsumojmë më shumë ushqim, i cili zakonisht nuk është shumë i shëndetshëm.

Por pse mund të jetë kjo dhe çfarë mund të bëjmë?

Klinike dietologu-nutritionist Cleo Dimitriadou u përgjigjet pyetjeve tona dhe na këshillon si për oreksin tonë në dimër ashtu edhe për dietën tonë gjatë periudhës kur viruset dhe ftohjet janë në rritje.

“Metabolizmi, pra djegiet tona rriten gjatë dimrit për shkak të përpjekjeve të trupit për të rregulluar temperaturën e trupit tonë dhe për ta mbajtur atë të qëndrueshme. Në këtë mënyrë, ne jemi edhe më të uritur, por shpesh shtojmë më shumë në peshë, sepse sasia shtesë e ushqimit që konsumojmë është shumë më e madhe se djegia shtesë që bëjmë.

Kjo llogaritje e gabuar, e kombinuar me kufizimin e aktivitetit fizik kur moti ftohet, kontribuon në rritjen e peshës trupore dhe për këtë arsye duhet t’i kushtojmë vëmendje cilësisë së ushqimit që konsumojmë dhe të përpiqemi të mobilizojmë në çdo rast“.

Pse nevoja jonë për ëmbëlsira është më e madhe në dimër?

“ënia e dritës së diellit gjatë dimrit shoqërohet me ulje të vitaminës D në trupin tonë, pasi vitamina D prodhohet kryesisht gjatë ekspozimit tonë në diell dhe rënia e saj ndikon në humorin tonë. Nevoja për ëmbëlsira është e lidhur me prodhimin e hormonit të serotoninës që na “ngre” psikologjikisht.

Ëmbëlsirat, megjithatë, nuk janë zgjedhja më e përshtatshme, sepse kanë një përbërje të dendur kalorike dhe na shtojnë lehtësisht peshën, e cila jo vetëm që nuk është e shëndetshme, por edhe na prish humorin në plan afatgjatë. E njëjta gjë ndodh me nevojën për karbohidrate në përgjithësi.

Pra, duke kërkuar një alternativë, që është ngrënia e ushqimeve të pasura me triptofan, i cili ndihmon në prodhimin e serotoninës dhe gjendet në pulë, banane dhe peshk.

Përveç serotoninës, dopamina na jep gjithashtu energji dhe rritja e niveleve mund të sigurohet duke ngrënë ushqime që përmbajnë fenilalaninë si bajamet, avokadot dhe kikirikët.

Natyrisht, duhet të kemi gjithmonë parasysh varietetin e çmuar masë – ekuilibër. Po aq e rëndësishme për shëndetin tonë mendor është mbajtja e niveleve të qëndrueshme të sheqerit.

Për ta arritur këtë duhet të shmangim ëmbëlsirat, brumërat, bukën e bardhë dhe patatinat dhe të preferojmë ushqime si drithërat, makaronat, orizin dhe bukën me drithëra, bishtajore etj., të cilat ndikojnë në ndryshimin më të moderuar të sheqerit dhe në të njëjtën kohë ato janë të pasura me fibra dhe na mbushin më shumë.


Shtuar 6.02.2023 21:27

Tags: , ,