“Ëndrra Metalurgjike” nga Ardian Isufi/ Hapet për herë të parë në Itali ekspozita e artistit shqiptar

Artisti shqiptar Ardian Isufi do të hapë për herë të parë ekspozitën e tij personale në Bari të Italisë. Ekspozita “Ëndrra Metalurgjike” kuruar nga Gaetano Centrone, përurohet të premten më 16 shkurt në orën 18:00 në ambientet e Teatrit Kursaal Santalucia në Bari.

Ekspozita e Barit është më përfaqësuese dhe domethënëse se kurrë, duke riinterpretuar marrëdhëniet kulturore midis Italisë dhe Shqipërisë në dy brigjet e Adriatikut. Me përfshirjen e drejtpërdrejtë të artistit, është ndërtuar një rrugë që rikthehet në fazat e fundit të karrierës së tij, rreth disa referencave dhe temave kryesore dhe përmes veprave me ndikim të madh, të marra nga një korpus kompleks dhe i artikuluar: instalime video dhe fotografike, etj.

Mediat italiane shkruajnë se nisma zhvillohet në kuadër të Marrëveshjes për zhvillimin e linjave të ndërhyrjes për vlerësimin e trashëgimisë kulturore si dhe të vendeve dhe institucioneve kulturore të menaxhuara drejtpërdrejt nga Rajoni i Pulias, ndërmjet Rajonit Pulia-Departamenti i Turizmit, Ekonomisë Kultura dhe Valorizimi i Territorit dhe Fondacioni Pino Pascali , Muzeu i Artit Bashkëkohor.

E titulluar “Ëndrra Metalurgjike”, është kulmi i punës së kryer për ekspozitat e fundit Fraktura (ndërhyrje specifike për vendin në burgun e Spaçit, Shqipëri 2023) dhe Il plotto di Tirana (Galeria Kombëtare e Arteve të Kosovës, Prishtinë, 2022).

Projekti i ekspozitës, i drejtuar nga Elton Koritari, synon të rigjurmojë në mënyrë gjithëpërfshirëse kërkimin e artistit, figurën e tij dhe veprën e gjerë, dhe në të njëjtën kohë të nënvizojë pozicionin e urës me Lindjen që Pulia mban historikisht në Mesdhe, në një kohë të përhershme.Artisti shumëvjeçar, Ardian Isufi ka marrë pjesë në shumë aktivitete ekspozuese kombëtare dhe ndërkombëtare, nga Evropa në Kinë e deri në Shtetet e Bashkuara të Amerikës dhe është profesor në Universitetin e Arteve i Tiranës, politikan, aktivist, i përfshirë në organizimin dhe kurimin e ekspozitave.