Burrat dhe gratë nuk e përjetojnë stresin njësoj

Shpesh herë ndodh që femrat ti flasin meshkujve për një situatë që ato janë të stresuara, dhe shihen me një sy skeptik nga ata.

Ata ndihen të zhgënjyera nga kjo situatë.

Nga ai moment gratë natyrshlm mund të filloni të pyesni veten nëse ka diçka që nuk shkon me ju, duke i thënë vetes se jeni shumë i ndjeshëm, nuk duhet t’i lejoni gjërat të ndikojnë aq shumë, ose duhet të bëheni më të ashpër. Ju mund të ndjeni se partneri juaj nuk kujdeset për ju ose nuk ju do.

Çrregullimet e lidhura me stresin si PTSD dhe depresioni janë më të zakonshme tek gratë sesa tek burrat, megjithatë historikisht, studimet u përdoren vetëm kur meshkujt kërkonin të kuptonin bazat neurologjike të këtyre çrregullimeve.

Për të korrigjuar këtë boshllëk në të kuptuarit tonë, disa grupe kërkimore kanë shqyrtuar dallimet seksuale në mënyrën se si minjtë meshkuj dhe femra përjetojnë stresin.

Si shembull, locus coeruleus (LC) është një nga qendrat e studimit të trurit.

Një studim nga Spitali i Fëmijëve në Filadelfia zbuloi se në përgjigje të një testi stresi të presionit të gjakut, neuronet LC femra ndezin më shpejt se ato të meshkujve.

Minjtë femra gjithashtu kanë më shumë receptorë për neurotransmetuesit të lidhur me stresin sesa minjtë meshkuj, dhe neuronet e tyre nuk i pastrojnë neurotransmetuesit aq shpejt nga sinapset sa meshkujt, që do të thotë se një reagim stresi zgjat më shumë tek femrat sesa tek meshkujt.

Hormonet seksuale gjithashtu luajnë një rol, me testosteronin që frenon përgjigjet e stresit dhe estrogjeni sensibilizon sistemin e stresit. Meqenëse nivelet e estrogjenit rriten dhe bien gjatë ciklit menstrual, gratë përjetojnë më shumë ndryshueshmëri në reagimin e tyre ndaj stresit. Ka raste kur gratë mund të ndjehen lehtësisht të stresuara dhe të tjera kur ato janë më pak të prekura.

Në përgjithësi, këto rezultate nënkuptojnë se gratë mund të kenë përgjigje më të shpejta, më të mëdha dhe më të gjata ndaj stresit sesa burrat.

Kur një mashkull nuk stresohet për një situatë aq sa një grua, por nuk e shfaq në të njejtën mënyrë.

Merrni shembullin e një çifti që përgatitet për një pushim familjar me fëmijët e tyre. Për shumë çifte, gruaja do të përgatitet për javë të tëra.

Burri do të mendojë se është mirë të paketojë një natë më parë dhe, për rrjedhojë, të mos ndihmojë. Për gratë, kjo sjellje mund të ndihet e tërbuar.

Gratë shpesh e perceptojnë mungesën e stresit të një burri si një zgjedhje për të mos u kujdesur, kur në realitet, truri i tyre mund të mos e regjistrojë atë.

Ndërsa nuk ka përgjigje të hapura për mënyrën e trajtimit të këtyre situatave, ka mirëkuptim. Në shembullin e mësipërm, burri mund të vlerësojë se gruaja stresohet më lehtë se ai dhe mund të mbështesë partnerin e tij duke ndihmuar në detyrat.


Shtuar 21.03.2024 23:10