Zvicra refuzon të rieksportojë armë në Ukrainë

Qeveria e Zvicrës nuk do të ndryshojë politikën e saj të kahershme për ndalimin e transferimit të armëve të prodhimit zviceran në një vend të tretë.

Refuzimi vjen mes presionit në rritje nga vendet evropiane për t’i eksportuar ato në Ukrainë.

Thirrjet që Zvicra të thyejë traditën shekullore si një shtet neutral janë rritur si brenda ashtu edhe jashtë që nga fillimi i pushtimit rus.

Në janar, dy komisione parlamentare rekomanduan lehtësimin e rregullave.

Megjithatë, kabineti e refuzoi thirrjen pas një takimi.

“Këshilli Federal është i përkushtuar ndaj vlerave të neutralitetit zviceran dhe do të vazhdojë të punojë për të siguruar përfitimet e neutraliteti janë realizuar”, thuhet në një deklaratë.

Megjithatë, ajo tha se do të vazhdojë të monitorojë debatet dhe të bëjë një deklaratë të mëtejshme “nëse është e nevojshme”.

Zvicra ka marrë kërkesa nga Gjermania, Danimarka dhe Spanja për rieksportin e materialit luftarak zviceran në Ukrainë, por të gjitha këto kërkesa u refuzuan./albeu.com