Zelensky i bën thirrje SHBA: Ndëshkojeni edhe me shumë Rusinë

Presidenti i Ukrainës, Volodymyr Zelensky, u bëri thirrje Shteteve të Bashkuara që ta ndëshkojnë më shumë Rusinë, gjatë asaj që është “koha më e errët” për vendin e tij.

“Në kohën më të errët për vendin tonë, për të gjithë Evropën, ju bëj thirrje të bëni më shumë. Duhen paketa të reja sanksionesh, vazhdimisht, çdo javë derisa të ndalojë makina ushtarake ruse. Duhen kufizime për këdo ndaj të cilit ky regjim i padrejtë është i bazuar”, tha ai në një fjalim video në Kongres.

Zelensky tha se SHBA duhet të sanksionojë të gjithë politikanët rusë “të cilët qëndrojnë në zyrat e tyre dhe të mos ndërpresin lidhjet me ata që janë kundër Ukrainës”.

“Të gjitha kompanitë amerikane duhet të largohen nga Rusia nga tregu i tyre, të largohen menjëherë nga tregu i tyre, sepse ai është i përmbytur me gjakun tonë. Zonja dhe zotërinj, anëtarë të Kongresit, ju lutemi merrni drejtimin, nëse keni kompani në rrethet tuaja që financojnë makinën ushtarake ruse. Duke lënë biznesin në Rusi, duhet të bëni presion. Unë po kërkoj të sigurohemi që rusët të mos marrin asnjë qindarkë që ata përdorin për të shkatërruar njerëzit në Ukrainë”, tha Zelensky.

Ai tha gjithashtu se duhet të ketë “institucione të reja, aleanca të reja” për të ndaluar luftën.

“Ne propozojmë krijimin e një shoqate… një bashkim të vendeve përgjegjëse që kanë forcën dhe vetëdijen për të ndaluar konfliktet menjëherë, të ofrojnë të gjithë ndihmën e nevojshme në 24 orë, nëse është e nevojshme, edhe armë, nëse është e nevojshme, sanksione, mbështetje humanitare, mbështetje, financa, gjithçka që ju nevojitet për të ruajtur paqen dhe për të shpëtuar shpejt botën, për të shpëtuar jetë”, tha ai./albeu.com