Yndyra në bark: Si kontribuon gjumi në akumulimin e saj

Yndyra në bark jo vetëm që mund t’ju pengojë të vishni xhinset tuaja të preferuara, por është gjithashtu një faktor rreziku për gjendje të rënda shëndetësore . Dhjami i barkut, pra, sipas UT Southëestern Medical Center, është i rrezikshëm sepse rrethon organet e brendshme dhe rrit rrezikun e sëmundjeve të zemrës dhe mëlçisë, diabetit dhe kancerit.

Sa lidhet saktësisht me gjumin?

Nëse nuk flini mjaftueshëm, mund të jetë e vetmja gjë që ju bën të grumbulloni yndyrë në trup. Sipas Qendrave Amerikane për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve (CDC), të rriturit kanë nevojë për 7 ose më shumë orë gjumë çdo natë . Megjithatë, 35% e të rriturve në Shtetet e Bashkuara raportojnë se flenë më pak se 7 orë çdo natë, i njohur gjithashtu si gjumë i shkurtër . Ata që flenë, megjithatë, kanë më pak gjasa të diagnostikohen me sëmundje kronike, si diabeti, i cili mund të çojë në më shumë yndyrë në bark .

Metabolizmi juaj ngadalësohet kur nuk flini mjaftueshëm

Ka shumë që besojnë se metabolizmi i ngadaltë vjen me moshën ose mungesën e stërvitjes.

Megjithatë, privimi i gjumit mund të jetë arsyeja që keni më shumë yndyrë në bark sesa do të dëshironit, sepse gjumi luan një rol kyç në mënyrën se si trupi juaj vendos të djegë ose ruajë yndyrën.

Një artikull i vitit 2020 i botuar në revistën Diabetology and Metabolic Syndrome theksoi lidhjen midis punës së natës, privimit të gjumit dhe obezitetit. Pavarësisht nga mosha dhe gjinia, punëtorët e turneve të natës flinin më pak orë dhe kishin bark më të madh. Obeziteti abdominal ishte gjithashtu 3 herë më i lartë se punonjësit me turne që flinin më gjatë.

Kur nuk flini mjaftueshëm, kortizoli, një hormon stresi, i sinjalizon trupit që të ruajë yndyrën në mënyrë që të keni karburant shtesë gjatë orëve që zgjoheni. Një rritje në nivelet e kortizolit shkakton një rritje të niveleve të glukozës në gjak. Një rritje e glukozës në gjak mund të shkaktojë rezistencë ndaj insulinës dhe për këtë arsye, glukoza e tepërt mund të çojë në obezitet dhe diabet, sipas webMD.

Lloji i ushqimit që hani gjithashtu ka një ndikim në metabolizmin e trupit tonë dhe yndyrën e barkut. Zakonet e këqija të gjumit shpesh shoqërohen me zgjedhje të dobëta ushqimore që shkaktojnë yndyrë të tepërt në bark. Kur jeni të privuar nga gjumi, lobi frontal i trurit ka një aftësi të zvogëluar për të marrë vendime të mira dhe për të kontrolluar impulset. Pa të paktën 7 orë gjumë çdo natë, trupi juaj nuk ka karburantin që i nevojitet për të mbajtur larg yndyrën e barkut.