Xi Jinping mbron sundimin e Kinës në Hong Kong

Modeli i Kinës “një shtet dy sisteme” i qeverisë së Hong Kongut ka funksionuar në mbrojtjen e qytetit dhe duhet të vazhdojë në një afat të gjatë, thotë Xi Jinping.

Udhëheqësi kinez ngriti një mbrojtje të ashpër të sistemit politik në një fjalim në Hong Kong, pas kritikave të fundit ndërkombëtare.

Hong Kongu po shënon 25 vjet që kur Britania ia ktheu qytetin Kinës.

Ai është nën masa të rrepta sigurie pasi pret Xi-në, i cili është në udhëtimin e tij të parë jashtë kontinentit në dy vjet.

Sipas “një shtet dy sisteme”, Hong Kongu supozohet të qeveriset në një mënyrë që i jep atij një shkallë të lartë autonomie dhe mbron lirinë e fjalës dhe tubimit, dhe të drejta të tjera që nuk gjenden në Kinën kontinentale.

Por në vitet e fundit Kina është kritikuar për rritjen e kontrollit të saj mbi Hong Kongun dhe miratimin e ligjeve dhe reformave që mbysin fjalën e lirë dhe mospajtimin.

Parimi “një, vend, dy sisteme” doli nga një marrëveshje midis Britanisë dhe Kinës dhe është sanksionuar në ligj në Hong Kong. Por mbrojtjet mbarojnë në vitin 2047, një afat për të cilin shumë në Hong Kong janë shqetësuar prej kohësh.

Por të premten, Xi tha se “duhet respektuar në një afat të gjatë” – shenja më e qartë se Kina synon të ruajë modelin politik, për të cilin kritikët thonë se tashmë është komprometuar për t’iu përshtatur Pekinit.

I rrethuar nga flamujt kinezë dhe të Hong Kongut në skenë, Xi mbrojti sistemin se kishte punuar në mbrojtjen e prosperitetit dhe stabilitetit të Hong Kongut, si dhe “interesat themelore” të Kinës në 25 vitet e fundit.

“Një vend, dy sisteme” është testuar dhe provuar herë pas here, dhe nuk ka asnjë arsye për të ndryshuar një sistem kaq të mirë,” tha ai, duke duartrokitur nga audienca e përbërë nga elita pro-Pekinit të qytetit.

Ai shtoi se kishte “miratimin unanim” të banorëve dhe “miratimin e gjerë” nga komuniteti ndërkombëtar.

Por Hong Kongu ka parë protesta të mëdha pro-demokratike gjatë viteve dhe shumë, përfshirë vendet perëndimore, kanë kritikuar ndërhyrjen në rritje të Pekinit në qytet.

Në vitin 2020, Kina prezantoi një ligj të diskutueshëm të sigurisë kombëtare që ka shtypur fjalën e lirë dhe mospajtimin. Kjo bëri që Britania të akuzonte Kinën për shkeljen e parimit “një vend dy sisteme” dhe marrëveshjen e tyre.

“Ne nuk do të heqim dorë nga Hong Kongu”, tha të premten kryeministri i Mbretërisë së Bashkuar Boris Johnson.

“Njëzet e pesë vjet më parë ne i bëmë një premtim territorit dhe popullit të tij dhe synojmë ta mbajmë atë, duke bërë gjithçka mundemi për ta mbajtur Kinën në angazhimet e saj, në mënyrë që Hong Kongu të drejtohet sërish nga populli i Hong Kongut, për njerëzit e Hong Kongut”.

Reformat e fundit elektorale të Kinës, të dizajnuara për të siguruar që vetëm “patriotët” të mund të kandidojnë për poste në Hong Kong, janë kritikuar gjithashtu shumë.

Por Xi e mbrojti fuqishëm këtë lëvizje të premten, duke thënë se ishte “thelbësore për ruajtjen e stabilitetit dhe sigurisë afatgjatë të Hong Kongut” dhe se “në asnjë moment nuk duhet të lejohet që ky parim të komprometohet”.


Shtuar 1.07.2022 07:22