​Varhelyi: Bosnja dhe Hercegovina së shpejti mund të marrë statusin e kandidatit për anëtarësim në BE

Komisioneri Evropian për Zgjerimin dhe Politikën e Fqinjësisë, Oliver Varhelyi, konfirmoi se Bosnja dhe Hercegovina mund të marrë statusin e kandidatit për anëtarësim në BE në muajin e ardhshëm.

“Brenda Komisionit Evropian, ne dyfishuam përpjekjet tona për të bërë njëqind propozime për zgjerimin. Këtë vit, ne tashmë i kemi dhënë statusin kandidat Ukrainës, Moldavisë dhe Gjeorgjisë dhe besoj se këtë vit do të kemi një tjetër vendim pozitiv për Bosnjën. dhe Hercegovina”, tha Varhelyi në konferencën për gazetarë në Barcelonë, ku po mbahet Forumi i 43 vendeve të Bashkimit për Mesdheun.

Sipas mediave të huaja, ai tha se kjo i jep jetë të re zgjerimit të Bashkimit Europian, por theksoi se zgjerimi është një proces kërkues.

“Tani do t’u mbetet vendeve kandidate që të përmbushin detyrat e tyre së pari”, tha komisioneri.

Vendi i fundit që u bë anëtar i BE-së ishte Kroacia në vitin 2013. Pjesa e parë e Forumit të Unionit për Mesdheun, një organizatë e krijuar në vitin 2008, i kushtohet çështjeve të sigurisë së furnizimeve me ushqim dhe energji nën ndikimin e konfliktit në Ukrainë. Pjesa e dytë do t’i kushtohet sigurisë dhe migrimit në fqinjësinë e BE-së.