Uashingtoni ngre padi kundër organizatave të ekstremit të djathtë për sulmin në Kapitol

Uashingtoni ngriti sot një padi kundër ekstremit të djathtë Proud Boys and Oath Keepers dhe rreth 30 apo më shumë udhëheqës të tyre, të cilët akuzohen për “planifikim, promovim dhe pjesëmarrje” në sulmin e  6 janarit në Kapitol.

Padia ka për qëllim “dekurajimin e akteve të ardhshme të dhunës” dhe kompensimin e viktimave, duke përfshirë oficerët e policisë në kryeqytetin amerikan, tha në një konferencë shtypi Prokurori i Përgjithshëm i Uashingtonit, Carl Racine.

Padia civile bazohet në një ligj të vitit 1871 mbi të drejtat e mbrojtjes së afrikano-amerikanëve pas heqjes në vitin 1865 të skllavërisë, veçanërisht kundër organizatave ekstremiste si Ku Klux Klan.

Në vitet 1980 dhe 1990, paditë e ngritura nga aktivistët anti-racistë në këtë kontekst i dhanë një goditje organizatave të ndryshme ekstremiste, të cilat u detyruan të dorëzonin pasuritë e tyre për të paguar dëmshpërblimin e urdhëruar nga gjyqësori.

Në nëntor, grupet e ekstremit të djathtë dhe anëtarët e tyre u dënuan të paguanin më shumë se 25 milionë dollarë për viktimat e një tragjedie në Charlottesville, Virxhinia, në 2017.

Në shkurt, senatori demokrat Benny Thompson ka ngritur një padi civile kundër Proud Boys dhe Oath Keepers, si dhe ish-presidentit Donald Trump dhe avokatit të tij Rudy Giuliani për rolin e tyre në sulmin e 6 janarit ndaj KGB-së.

Por “kjo është hera e parë që një qeveri vendore” po përpiqet të marrë kompensim, tha Carl Racine.

Sipas padisë, “sulmi i 6 janarit është një akt i koordinuar i terrorizmit të brendshëm ” dhe qyteti i Uashingtonit u detyrua më pas të “menaxhojë pasojat” e këtij sulmi.


Shtuar 14.12.2021 21:06