Turqia po planifikon dërgimin e një roveri eksplorues në Hënë

Turqia po planifikon të dërgojë një rover eksplorues në Hënë deri në vitin 2030. Rover, i cili mund të lëshohet brenda 2028-29, do të ulet dhe do të mbledhë të dhëna shkencore nga sipërfaqja e Hënës.

Planet ambicioze u zbuluan nga Serdar Hüseyin Yildirim, Presidenti i Agjencisë Hapësinore Turke (TUA), në Konferencën Globale të Kërkimit të Hapësirës (GLEX) në Shën Petersburg, Rusi, sipas Space. com

Yildirim tha se raketa që mbante roverin në Hënë do të ndërtohej në Turqi, duke përdorur një motor hibrid tashmë të zhvilluar në vend. Siç tha ai, “Ne kemi ndërmend të përdorim makinerinë tonë për të arritur hënën.”

Raketa fillimisht do të bëjë një fluturim provë dhe ndoshta një ulje “anormale” në Hënë në fund të vitit 2023, një vit që përkon me 100 vjetorin e themelimit të Republikës Turke nga Kemal Ataturk. Inxhinierët turq duan të mbledhin të dhënat e nevojshme në mënyrë që të bëjnë të mundur që rover-i të zbresë pa probleme në fund të dekadës.

Prezantimi fillestar i programit hapësinor turk u bë nga Presidenti Erdogan në shkurt të këtij viti. Programi 10 vjeçar  turk, ndër të tjera, parashikon një anije kozmike turke, si dhe zhvillimin e një sistemi vendas satelitor, megjithëse jo shumë detaje janë bërë publike./albeu.com

Shtuar 19.06.2021 16:33