Të gjithëve na pëlqen, por studiuesit e ndalojnë ngrënien e brumit të pabërë

Të gjithë kemi provuar të paktën një herë në jetën tonë të provojmë brumin e pabërë të kekut.

Për çudi, shumica e njerëzve e pëlqejnë atë, por a duhet vërtet ta konsumojmë brumin e kekut. Studuesit thonë jo! Ngrënia e vezëve të papërpunuara mund të çojë në sëmundje serioze.

Vezët mund të përmbajnë salmonelë, një bakter që shkakton helmim nga ushqimi. Në fakt, e verdha mund të infektohet me këtë bakter përpara se të formohet guaska. E njëjta gjë vlen edhe për të bardhat e vezëve.

Mund t’i keni parë të përdoren në ëmbëlsira ose kokteje, por nëse nuk pasterizohen më parë, të bardhat e vezëve mund të kenë salmonelë, ashtu si e verdha.

Çfarë është helmimi nga salmonela?

Zakonisht mund të jetë i lehtë, por ndonjëherë mund të zhvillohet në një sëmundje mjaft serioze. Simptomat zakonisht shfaqen nga gjashtë orë deri në gjashtë ditë pas ekspozimit ndaj baktereve dhe përfshijnë diarre, të vjella, ethe dhe dhimbje stomaku.

Vëmendje e veçantë duhet t’i kushtohet fëmijëve të vegjël, të moshuarve, grave shtatzëna dhe atyre me sistem të dobët imunitar, pasi janë më të rrezikuar.

A është e sigurt të hani brumë biskotash të papërpunuara edhe pse nuk ka vezë të papërpunuara?

Fatkeqësisht jo, sepse mund të mos përmbajë vezë të papërpunuar, por përmban miell të papërpunuar, i cili për shkak se është i pazier mund të përmbajë baktere të rrezikshme, si E.coli.

Mielli mund të kontaminohet me E.coli para vjeljes së grurit ose gjatë prodhimit. Bakteret mund të mbijetojnë në raftet tuaja ushqimore ose të kuzhinës.

Për fat të mirë, ky bakter shkatërrohet gjatë pjekjes.


Shtuar 8.12.2022 19:40