Studimi i ri: Maskat kirurgjikale janë më efektive sesa maskat prej cope

Një studim i ri që u krye në mënyrë sistemaktike zbuloi se përdormi i maskave kirurgjikale është më efektiv kundër Covid-19 sesa maskat prej cope.

Studimi u krye në kushte reale të komunitetit në Bangladesh, nga nëntori i 2020 dhe  muajt në vazhdim, në 600 fshatra, duke përfshirë gjithësej  342,126 njerëz.

Midis afërsisht 178,000 njerëzve që u inkurajuan të mbanin maskë, studiuesit zbuluan se përdorimi i saj u rrit me rreth 30% dhe se ndryshimi në sjellje vazhdoi për 10 javë ose më shumë.

Në fakt, u gjet një reduktim i incidencës së COVID-19 me 11.9% dhe një reduktim në testin pozitiv të SARS-CoV-2 me 9.3% . Këto rezultate u morën me një rritje prej 30% të përdorimit të maskës, kështu që arrihet në përfundimin se do të ishte edhe më mirë nëse shkalla e rritjes së përdorimit të ishte më e lartë./albeu.com

 


Shtuar 3.09.2021 09:14

Tags: ,