Studimi: Aktiviteti njerëzor po bën pyjet të emetojnë karbon për shkak të ndryshimeve klimatike

Dhjetë nga pyjet më të mbrojtura në botë janë bërë burime neto të karbonit, pasi ato degradohen nga aktiviteti njerëzor dhe ndryshimet klimatike, raporton albeu.com.

Ky sinjal alarmant vjen nga një studim i gazeve që ngrohin planetin e emetuar nga pyjet dhe absorbohen nga pyjet në vendet e Trashëgimisë Botërore të UNESCO-s.

Studimi zbuloi se 10 pyje të mbrojtura kishin emetuar shumë karbon gjatë 20 viteve të fundit.

Pyjet e trashëgimisë botërore shtrihen në një sipërfaqe dy herë më të madhe se Gjermania.

I njëjti hulumtim zbuloi gjithashtu se rrjeti i 257 pyjeve të Trashëgimisë Botërore në mbarë botën largoi kolektivisht 190 milionë ton karbon nga atmosfera çdo vit.

“Kjo është gati gjysma e emetimeve vjetore të karbonit në Mbretërinë e Bashkuar nga karburantet fosile”, tha Dr Tales Carvalho Resende, nga Organizata e Kombeve të Bashkuara për Arsimin, Shkencën dhe Kulturën (UNESCO), e cila ishte bashkëautore e raportit.

Duke kombinuar të dhënat e marra nga sateliti me informacionin e monitorimit në nivel lokaliteti, studiuesit vlerësuan karbonin e absorbuar dhe të emetuar nga pyjet e Trashëgimisë Botërore midis 2001 dhe 2020.

Por, përveç llogaritjes së miliarda tonëve karbon të përthithur nga gjithë ajo “biomasë” e pemëve dhe vegjetacionit, hulumtimi zbuloi se sa presion ishin disa nga këto zona.

Vendet e studiuara në këtë vlerësim kanë disa nga nivelet më të larta të mbrojtjes zyrtare.

Ato konsiderohen globalisht të rëndësishme për sa i përket vlerës së tyre natyrore për botën dhe monitorohen nga afër dhe vazhdimisht.

Mesazhi alarmues

Uragani Maria shkatërroi rreth 20% të mbulesës pyjore në Parkun Kombëtar Morne Trois Pitons, Dominika, në vitin 2017. Dhe sipas Dr. Carvalho Resende ka një mesazh alarmues nga ky studim.

“Edhe zonat pyjore më të mira dhe më të mbrojtura në botë janë të kërcënuara nga kriza globale klimatike. Pra, veprimi (për të ulur emetimet globale) është me të vërtetë i nevojshëm tani për të siguruar që këto pyje që të mund të vazhdojnë të veprojnë si absorbues karboni dhe, natyrisht, si vende të rëndësishme për biodiversitetin”.

 

 


Shtuar 28.10.2021 08:20