Studimet tregojnë se OKI ka efekte anësore në trup, rastet kur mund ta përdorni

OKI është një nga medikamentet më të përdorura në Shqipëri kundër dhimbjes por edhe rastet kur personat janë me grip.

Por, përveç efektit të shpejtë, OKI ka edhe efekte anësore të cilat mund të jenë të rënda, dhe përdorimi afatgjatë i OKI-t mund të sjellë pasoja fatale.

Mund të shfaqen shqetësime të stomakut, kapsllëk, diarre, marramendje, përgjumje, humbje oreksi ose dhimbje koke. Ndonëse ndonjë nga këto efekte vazhdon ose përkeqësohet njoftoni menjëherë mjekun ose farmacistin tuaj.

Nëse mjeku ju ka udhëzuar ta përdorni këtë ilaç, mbani mend se mjeku juaj ka gjykuar se përfitimi për ju është më i madh se rreziku i efekteve anësore. Shumica e njerëzve që e përdorin këtë ilaç nuk kanë efekte anësore.

Ky medikament mund të rrisë presionin e gjakut. Kontrolloni rregullisht presionin e gjakut dhe tregoni mjekut tuaj nëse rezultatet janë të larta.

Tregoni menjëherë mjekut nëse keni efekte anësore të tilla si rrahje të shpejta të zemrës, ndryshime të dëgjimit, ndryshime në gjendjen e humorit, dhimbje koke e vazhdueshme e fortë, dhimbje stomaku, ndryshime në shikim, dhimbje të kyçeve ose të ngjashme.

Ky medikament, ndonëse rrallë, mund të ndodh të shkaktojë efekte anësore të tilla si sëmundje serioze të mëlçisë. Kërkoni kujdes të menjëhershëm të mjeku nëse vëreni ndonjë simptomë të dëmtimit të mëlçisë.

Shtuar 19.01.2022 12:41