“Shpresojmë të kuptoni arsyet tona”, francezët nuk e pranojnë reformën e pensioneve, bllokojnë muzeun e Luvrit

Protestuesit sindikalistë, të zemëruar me masën e Presidentit Emmanuel Macron për të rritur moshën e pensionit pa një votim përfundimtar për këtë çështje nga parlamenti, bllokuan sot muzeun e Luvrit në Paris, duke zhgënjyer turmat e vizitorëve.

Si pjesë e një proteste paqësore kundër planeve të Macron për të bërë shumicën e francezëve të punojnë dy vjet shtesë, deri në moshën 64 vjeç, për të balancuar buxhetin e pensioneve, dhjetëra protestues u mblodhën rreth piramidës së xhamit të Luvrit. Në një pankartë shkruhej “Dalja në pension në moshën 60-vjeçare – Të punosh më pak për të jetuar më gjatë”.

Një varg i gjatë turistësh të zhgënjyer ishte në oborrin e Luvrit.

“Është turp që nuk mund të hyjmë,” tha një turist nga Australia, por shtoi, “Unë mund t’i kuptoj këta njerëz që kanë arsye politike.”

Protesta erdhi një ditë përpara një raundi të 10-të të aksioneve dhe demonstratave të grevës mbarëkombëtare dhe pas dhunës në qytete në të gjithë Francën për ndryshimet në sistemin e pensioneve.
Në një zhvillim tjetër, policia e Parisit njoftoi një operacion për të parandaluar grumbullimet e palicensuara përpara Qendrës Pompidou, një tjetër muze i madh i Parisit.

Një guidë turistike e Luvrit doli për t’iu drejtuar vizitorëve. “Shpresojmë të kuptoni arsyet tona”, u tha ai atyre.


Shtuar 27.03.2023 13:24