Shpërthen vullkani më i madh në botë

Një shpërthim filloi në Mauna Loa të Hawait, vullkani më i madh aktiv në botë, të dielën mbrëma, tha shërbimi i aktivitetit vullkanik të Shërbimit Gjeologjik të SHBA (USGS).

“Në këtë kohë, rrjedhat e llavës janë të përmbajtura brenda zonës së majës dhe nuk kërcënojnë komunitetet e shpatit të poshtëm”, thuhet në njoftim.

Megjithatë, njoftimi paralajmëroi, bazuar në ngjarjet e mëparshme, se fazat e hershme të shpërthimit të këtij vullkani mund të jenë shumë dinamike dhe vendndodhja dhe përparimi i rrjedhave të lavës mund të ndryshojnë me shpejtësi.

Niveli i alarmit të vullkanit është përmirësuar nga një “këshillues” në një “paralajmërim”.

Në njoftim shtohej se Observatori i Vullkanit Havai (HVO) do të kryente zbulimin ajror sa më shpejt të jetë e mundur për të vlerësuar rreziqet dhe për të përshkruar më mirë shpërthimin.


Shtuar 28.11.2022 13:07