Shefi i IAEA: Integriteti fizik i termocentralit bërthamor Zaporizhzhia është shkelur

Shefi i Agjencisë Ndërkombëtare të Energjisë Atomike është Rafael Grossi ka folur para gazetarwve në Vjenë pas vizitës së tij në termocentralin bërthamor Zaporizhzhia.

Ai thotë se bëri një “vizitë fillestare” dje, e cila zgjati disa orë dhe ai mundi të bënte “shumë gjëra atje”.

Grossi vazhdon duke thënë se gjashtë anëtarë të ekipit të tij prej 14 anëtarësh do të qëndrojnë në fabrikë dhe IAEA po krijon një “prezencë të përhershme” atje.

Shefi i IAEA tregon një sistem semafori për gazetarët për të përshkruar se si agjencia bërthamore e OKB-së e sheh situatën në termocentral.

Duke iu drejtuar integritetit fizik të objekteve, Grossi thotë se “është një e kuqe e madhe”.

“Pse është një e kuqe e madhe? Kjo ndodh sepse ne kemi parë aktivitet ushtarak rreth uzinës dhe unë munda të shihja vetë vrimat e goditjes, shenjat në ndërtesa dhe granatimet. Kjo do të thotë se është cenuar integriteti fizik i objektit, jo një herë, por disa herë”.

Grossi thotë se kur bëhet fjalë për sistemin e sigurisë në uzinë, ai vlerëson se “shumica prej tyre po punojnë relativisht mirë, por ka pasur ndërprerje”./albeu.com