Qytetarët në MV kundër pajisjeve biometrike të identifikimit elektronik: Ishte humbje parash, unë votova me gjurmë gishtash

Qytetarët e Maqedonisë së Veriut kanë shprehur pakënaqësi ndaj pajisjeve biometrike elektronike.

Artisti, piktori, grafiku dhe stilisti i njohur maqedonas, Zoran Kardula, dëshmon për një përvojë negative me pajisjet për identifikimin biometrik të votuesve me ndihmën e të cilave votimi duhet të bëhet sot. Ai thotë në profilin e tij në Facebook se pajisjet e gjurmëve të gishtërinjve nuk mund të identifikojnë votuesit me një gjurmë gishti dhe votuesit nuk mund të votojnë nëse kanë edhe një kartë identiteti në to.

“Unë votova, por më duhet të shkruaj se pajisjet e identifikimit të‘ gjurmëve të gishtërinjve ’janë marrëzi të pastra dhe paratë e hedhura. Shumë nga votuesit nuk e identifikojnë veten me një gjurmë gishti, apo edhe duke përdorur një kartë identiteti në vetë pajisjen, siç ishte rasti në rastin tim, dhe, më në fund, më lejohet të votoj me një gjurmë gishtash në vetë listën. “Pra, do ta them përsëri – shumë para të humbura” ka shkruar Kardula në profilin e tij në Facebook.

Pajisjet identifikuese biometrike të votuesve kanë “premierën” e tyre sot, sepse nuk kishte kohë për një kontroll pilot për të parë se si do të dukej mënyra e re e votimit. Problemet me pajisjet raportohen nga disa vendvotime, por Presidenti i Komisionit Shtetëror Zgjedhor, Aleksandar Dashtevski, thotë se ato aktualisht janë duke u zgjidhur, dhe në rastet kur për shkak të printimeve të këqija votuesit nuk mund të identifikohen me pajisjen, votimi bëhet duke lënë një gjurmë gishtash në listën e votuesve në letër në të cilën janë regjistruar./albeu.com/