Putin shpall mobilizimin e pjesshëm të qytetarëve ukrainas

Mobilizimi i pjesshëm në Rusi u njoftua të mërkurën në mëngjes nga presidenti Vladimir Putin.

“Ne do të diskutojmë hapat që duhen ndërmarrë për të mbrojtur sovranitetin tonë dhe për të mbështetur vullnetin dhe dëshirën e qytetarëve në Donbas për të vendosur vetë”, tha Putin. Sipas tij, vendet perëndimore po përpiqen të “bllokojnë” çdo mundësi pavarësie dhe zhvillimi.

“Qëllimi i Perëndimit është të na dobësojë dhe të na shkatërrojë, këtë e thonë hapur. Ndaj qëllimi ynë kryesor për çlirimin e popullit të Donbasit mbetet i pandryshuar,”- theksoi gjithashtu presidenti rus. Duke iu referuar vendimit të rekrutimit të pjesshëm, i cili hyn në fuqi sot, ai tha se ai prek vetëm ata që janë regjistruar si rezervistë. Ai gjithashtu deklaroi se “mbështet” vendimin e banorëve të zonave të kontrolluara nga Rusia të Ukrainës për të shkuar në referendum, siç u njoftua të martën në Lugansk dhe Zaporizhia.

Presidenti rus kërcënoi gjithashtu se do të përdorë armë bërthamore, duke thënë pak para përfundimit të fjalimit se “ata që na kërcënojnë me armë bërthamore duhet ta dinë se ky kërcënim mund të kthehet kundër tyre”.

Duke ndjekur recetën e njohur, pra atë që ndodhi pas operacionit të lundrimit në Krime të 2014-ës të frymëzuar nga Rusia, presidenti rus duket se po shpalos një plan për të aneksuar rajonet e Ukrainës kryesisht në verilindje të cilin ai e pretendon me intensitet që në momentin e parë të sulmit.

Shtuar 21.09.2022 08:45