Pse rreziku i abortit është më i lartë në verë?

Sipas një studimi të ri shkencor amerikan, rreziku i abortit duket se rritet gjatë verës pasi abortet e hershme në fund të gushtit janë 44% më shumë se në fund të shkurtit.

Deri në 30% të shtatzënive përfundojnë me abort, pra humbje të fetusit para javës së 20-të të shtatzënisë. Rreth gjysma e aborteve janë të pashpjegueshme, ndërsa pak faktorë rreziku të njohur për abortin spontan, të cilët mund ta çojnë një grua në depresion dhe ankth.

Studiuesit nga Shkolla e Shëndetit Publik të Universitetit të Bostonit, Shkolla e Shëndetit Publik të Universitetit Brown dhe Shkolla e Mjekësisë e Universitetit Tufts, të botuar në revistën Epidemiology, analizuan të dhënat nga gati 6,104 shtatzëni në 20% që përfunduan me abort.

U zbulua se ekzistonte një rrezik shumë më i lartë i abortit gjatë muajve të verës sesa gjatë muajve të dimrit. Rreziku i abortit në javën e 20-të ishte 31% më i lartë në gusht në krahasim me shkurtin, ndërsa rreziku u rrit me 44% për abortet shumë të hershme (para javës së tetë të shtatzënisë).

Studiuesit theksuan nevojën për të hetuar më tej ndikimin e mundshëm të nxehtësisë në abortet spontane, si dhe faktorë të tjerë mjedisorë. “E dimë se nxehtësia lidhet me një rrezik më të lartë të problemeve të tjera të shtatzënisë, si lindja e parakohshme, foshnjat me peshë të ulët dhe veçanërisht lindja e vdekur”, tha Dr. Wesselink.

Shtuar 30.06.2022 15:39