Pse ka tensione mes Kinës dhe Tajvanit?

Kina e konsideron Tajvanin si një provincë të shkëputur të cilën është zotuar ta rimarrë, me forcë nëse është e nevojshme.

Por udhëheqësit e Tajvanit thonë se është qartësisht shumë më tepër se një provincë, duke argumentuar se është një shtet sovran. Ai ka kushtetutën e vet, liderë të zgjedhur në mënyrë demokratike dhe rreth 300,000 trupa aktive në forcat e tij të armatosura.

Qeveria e Republikës së Kinës (ROC) e Chiang Kai-shek, e cila u largua nga kontinenti në Tajvan në vitin 1949, në fillim pretendoi se përfaqësonte të gjithë Kinën, të cilën synonte ta ripushtonte.

Ajo mbante vendin e Kinës në Këshillin e Sigurimit të Kombeve të Bashkuara dhe u njoh nga shumë vende perëndimore si e vetmja qeveri kineze.

Por në vitin 1971, OKB-ja e kaloi njohjen diplomatike në Pekin dhe qeveria ROC u detyrua të largohej. Që atëherë, numri i vendeve që njohin qeverinë ROC në mënyrë diplomatike ka rënë në mënyrë drastike në rreth 15.

Duke pasur parasysh ndarjen e madhe midis këtyre dy pozicioneve, shumica e vendeve të tjera duket se e pranojnë paqartësinë aktuale, ku Tajvani ka pothuajse të gjitha karakteristikat e një shteti të pavarur, edhe nëse statusi i tij ligjor mbetet i paqartë./albeu.com

Shtuar 4.08.2022 12:10