Pse “Bitcoin” po shpërthen tani ?

Nga The Economist 

Prerja e kokës nuk funksionon te buburrecat. Ata mund të vijojnë të jetojnë edhe pa kokë dhe të enden rregullisht duke mbajtur pesha 900 herë më të rënda se pesha e tyre trupore.

Buburrecat konsiderohen si speciet që mund t’i mbijetojnë kushteve shumë të vështira. Shumë i konsiderojnë buburrecat si krijesa që duhen zhdukur. I tillë është mendimi edhe i shumë bankierëve për kriptovalutat.

Kriminelët përdorin kriptovaluta për të pastruar para. Terroristët i përdorin ato për të bërë pagesa. Hakerët kërkojnë shpërblime në Bitcoin. Shumë monedha kriptomonedhash krijohen thjesht në mënyrë që prodhuesit e tyre të mund të sigurojnë para.

Industria gjithashtu duket të jetë e pathyeshme. Çmimet e kriptove ranë të ndikuara nga normat më të larta të interesit në vitin 2022.

Krerët e industrisë janë duke u përballur me procese gjyqësore.

Rregullatorët po godasin. Megjithatë, jo vetëm që kripto-ja ka mbijetuar, por po rritet sërish: Bitcoin u ngjit në nivelin më të lartë të dy viteve prej gati 65,000 dollarësh sot në 4 mars 2024*, nga vetëm 16,600 dollarë në fillim të vitit 2023.

Cfare po ndodh?

Pathyeshmëria është e integruar në teknologji. Bitcoin, Ether dhe monedha të tjera nuk janë kompani – ato nuk mund të falimentojnë dhe të mbyllen.

Ata përdorin blockchains, të cilët mbajnë një bazë të dhënash të transaksioneve. Listat e tyre verifikohen nga një rrjet i decentralizuar kompjuterësh.

E gjithë arkitektura shembet shembet vetëm nëse të dhënat bien në zero. Dhe vazhdojnë të ketë shumë arsye për të besuar se disa kripto vlejnë më shumë se asgjë.

E para është se mbajtja e kriptove është një bast për një të ardhme në të cilën përdorimi i kësaj teknologjie do të jetë më i përhapur. Njerëzit në vendet despotike përdorin tashmë bitcoin dhe monedha të qëndrueshme (tokena të lidhura me një monedhë të fortë, si dollari) për të ruajtur kursimet dhe ndonjëherë për të bërë pagesa.

Këto mund të përdoren më gjerësisht.

Gjatë kohës së bumit, industria e kriptove mblodhi shumë para dhe punësoi shumë zhvillues të zgjuar. Ato që kanë mbetur janë duke punuar në përdorime të reja, si aplikacionet e mediave sociale ose lojërat online, si rasti i SAND. Ndoshta këto nuk do të miratohen kurrë gjerësisht. Por edhe shansi i vogël që ata të punojnë ia vlen diçka.

Arsyeja e dytë është se, me çdo cikël lulëzimi dhe dështimi, bëhet më e qartë se kriptot nuk janë një flluskë si mania e tulipanëve në vitet 1630 ose mania për Beanie Babies në vitet 1990.

Megjithëse Bitcoin është një aktiv i paqëndrueshëm, historia e çmimeve të tij duket më shumë si një varg malor sesa një majë e vetme dhe duket e lidhur ngushtë me stoqet e teknologjisë.

Megjithatë, ajo është vetëm në një korrelacion të moderuar me tregun më të gjerë. Një aktiv që lëkundet lart e poshtë, dhe jo paralelisht me gjërat e tjera që njerëzit mund të kenë në një portofol, mund të jetë një diversifikues i dobishëm.

Bitcoin është pozicionuar si një aset serioz duket se është burimi i rritjes së fundit.

Shumë ndiejnë neveri instinktive kur shohin një buburrec. Por, pavarësisht nga të metat e tyre, insektet janë të dobishëm – ata e kthejnë lëndën e kalbur në lëndë ushqyese dhe hanë dëmtues të tjerë, si mushkonjat. Crypto ka gjithashtu përdorimet e veta, të tilla si diversifikimi i portofolit dhe mbajtja e parave të sigurta nën regjimet despotike.

Dhe, siç është treguar, është pothuajse e pamundur të vrasësh.

Dy platforma të sigurta ku ju mund të bëni investimet tuaja në kriptomonedha janë Binance dhe cex.io. Këto dy platforma pranojnë pagesa edhe nga Shqipëria, Kosova dhe Maqedonia e Veriut. /vizionplus.tv

*Shkrimi u editua më datë 4 mars 2024 ku u shtua çmimi i ri i Bitcoin


Shtuar 4.03.2024 11:20