Po raportonte porotestat në Kinë, arrestohet nga policia gazetari i BBC-së

Policia kineze arrestoi një gazetar të BBC-së në Shangai  ndërsa ai po mbulonte protestat antiqeveritare të bllokimit që mbërthyen kombin.

Ed Lawrence u arrestua në protestën kryesore në qytet të dielën dhe u mbajt për disa orë përpara se të lirohej.

“Është shumë shqetësuese që një nga gazetarët tanë u sulmua në këtë mënyrë gjatë kryerjes së detyrave të tij,” tha BBC .

Qeveria e Kinës tha se zoti Lawrence nuk kishte paraqitur kredencialet e tij për shtyp.

Ai kishte filmuar turmat në protestën më të madhe të vendit në Shangai në Wulumuqi Middle Road të dielën. Pamjet e shpërndara gjerësisht në mediat sociale treguan disa oficerë policie që kapnin zotin Lawrence dhe e gjuanin në tokë. BBC tha se ai u rrah dhe shkelma nga oficerët e policisë, dhe më pas e morën në pranga.

Transmetuesi tha se trajtimi i gazetarit të tij ishte “jashtëzakonisht shqetësues”.

Në një deklaratë, ajo tha se nuk kishte marrë një shpjegim zyrtar ose falje nga Kina, “përtej një pretendimi nga zyrtarët që më vonë e liruan se e kishin arrestuar për të mirën e tij në rast se ai kapte Covid nga turma”.

“Ne nuk e konsiderojmë këtë një shpjegim të besueshëm.”

Në një konferencë të rregullt për shtyp të hënën, zëdhënësi i ministrisë së jashtme të Kinës nuk trajtoi dhunën e policisë dhe arrestimin e një gazetari të huaj të akredituar.

“Bazuar në atë që mësuam nga autoritetet përkatëse të Shangait, ai nuk e identifikoi veten si gazetar dhe nuk paraqiti vullnetarisht kredencialet e tij për shtyp,” tha zëdhënësi Zhao Lijian.