Përplasje e re midis SHBA-së dhe Kinës për COP26 dhe “gabimi serioz” për të cilin foli Biden

Mungesa e presidentit kinez në Konferencën e Klimës ishte e bujshme, dhe homologu i tij amerikan Joe Biden kritikoi ashpër.

“Ai bëri një gabim serioz duke mos marrë pjesë në samitin e G20 në Romë dhe në konferencën e klimës COP26 në Glasgow”, tha presidenti i SHBA , për Xi Jinping.

“Mendoj se ishte një gabim i madh që nuk erdhi presidenti kinez. Ai humbi mundësinë për t’u takuar njerëzit nga i gjithë planeti”, tha Biden.

Në të njëjtën kohë, ai theksoi se nuk ishte i shqetësuar se një konflikt i armatosur mund të lindë aksidentalisht midis Uashingtonit dhe Pekinit.

Plani i qeverisë Biden

Administrata e Joe Biden ka prezantuar një sërë rregulloresh për të reduktuar ndjeshëm emetimet e metanit nga industria e naftës dhe gazit në SHBA, me qëllim që të jetë një shembull për ndërmjetësuesin e konferencës së OKB-së për klimën COP26.

Njoftimi vjen ndërsa presidenti amerikan ndodhet në Glasgow për konferencën globale të klimës, ku më shumë se 80 vende janë zotuar sot të reduktojnë emetimet e metanit me 30% deri në vitin 2030, një gaz shumë i dëmshëm për mjedisin.

“Shtetet e Bashkuara do të udhëheqin me shembull dhe do të ndajnë me botën forcat tona të rëndësishme të inovacionit”, tha Biden në samitin COP26.

Rregulloret e reja të propozuara “mund të zvogëlojnë emetimet e metanit me 41 milionë tonë nga 2023 në 2035”,  tha Agjencia e Mbrojtjes së Mjedisit të SHBA (EPA).

Kjo është e barabartë me “920 milionë tonë” CO2, tha agjencia, që do të thotë “më shumë se sasia e dioksidit të karbonit të emetuar nga të gjithë pasagjerët amerikanë në automjetet komerciale dhe avionët në 2019”.

Vlen të përmendet se ky plan vlen edhe për objektet ekzistuese dhe jo vetëm për ato që do të ndërtohen në të ardhmen.

Në veçanti, duhet të vendosen kufijtë e emetimeve për qindra mijëra burime ekzistuese në të gjithë vendin dhe objektivat e reduktimit të emetimeve për burimet e reja të naftës dhe gazit do të përditësohen dhe zgjerohen, sipas njoftimit.

Këto rregulla fillimisht do të futen në një periudhë debati publik të detyrueshëm. EPA pret të publikojë raportin përfundimtar para fundit të vitit 2022./albeu.com


Shtuar 2.11.2021 21:35