Përplasja e trenave në Greqi, shenjat që kishin paralajmëruar tragjedinë dhe ishin injoruar

Ditë pas përplasjes fatele të trenave në Larisa të Greqisë, mangësitë, dështimet dhe problemet serioze në funksionimin e hekurudhave nxjerrin në pah dëshmitë dhe dokumentet, të përfshirë drejtpërdrejt dhe tërthorazi, të cilët dhanë alarmin për sistemet që nuk funksiononin.

Drejtuesit e trenave kishin shprehur shqetësime dhe kishin paraqitur një raport muaj përpara tragjedisë së Tempes për sinjalizimin në shinat e trenit, sipas një raporti të ERT.

Që në muajin tetor, makinerët vunë në dukje boshllëqet e sigurisë që ekzistonin dhe në fakt një drejtues stacioni kishte hartuar dy telegrame, një në tetor dhe një në nëntor, në të cilat bënte raportet konkrete dhe kërkonte zgjidhjen e problemeve që ekzistonin.

Konkretisht, telegrami i parë ishte më 31 tetor 2022:

“Ju informojmë se të gjithë semaforët (hyrje dhe dalje) në burimet e reja janë plotësisht të fikur, duke sjellë si pasojë protestën e fortë të makinistëve.”

Dhe vazhdoi në telegramin specifik 26: “Duke qenë se të gjithë trenat kalojnë nëpër shinat e stacionit të Nei Poros, kërkojmë ndezjen e menjëhershme të tyre (dritën e kuqe) për paralajmërimin në kohë të drejtuesve të trenave se po i afrohen zonës së stacionit”.

U pasua nga i njëjti telegram i datës 16 nëntor me numër 90 në të cilin drejtuesi i stacionit që e kishte hartuar thoshte saktësisht të njëjtat gjëra dhe lajmëronte sërish përgjegjësit për mosfunksionimin e sinjaleve fotografike. /albeu.com

Si pasojë e përplasjes tragjike të trenave mbetën të vdekur 57 persona. Mes viktimave ishin edhe 6 shqiptarë.


Shtuar 12.03.2023 13:39