Për çfarë ju duhen? Çekët marrin 15 tanke nga Gjermani

Republika Çeke do të marrë 15 tanke Leopard 2A4 të dhuruara nga Gjermania pasi furnizon Ukrainën me tanket e saj të epokës sovjetike pas pushtimit rus në shkurt, njoftoi sot ministria e mbrojtjes e vendit.

Çekët do të fillojnë gjithashtu bisedimet me Gjermaninë për blerjen e deri në 50 tanke të tjera më moderne Leopard 2A7+ në vitet e ardhshme.

Tanket e dhuruara mund të mbërrijnë këtë vit.

“Gjermania ka qenë partneri ynë kryesor ekonomik për një kohë të gjatë. Megjithatë, jo në mbrojtje dhe ne duam ta ndryshojmë këtë, jo vetëm në lidhje me tanket, por në bashkëpunimin dypalësh në përgjithësi,” tha ministrja e Mbrojtjes Jana Cernochova.

“Unë besoj se falë kësaj ushtria jonë do të jetë më e fortë dhe vendi ynë më i sigurt”, tha ajo.

Çekët kanë 30 tanke të modernizuar T-72M4CZ të caktuara në njësinë e tyre tankiste dhe disa dhjetëra të tjerë në depo që nuk janë modernizuar.