OBSH me shifra tronditëse: Vdekjet e vërteta nga pandemia në botë janë afro 15 milionë

Pandemia e Covid-it ka shkaktuar vdekjen e afro 15 milionë njerëzve në mbarë botën, vlerëson Organizata Botërore e Shëndetësisë (OBSH).

Kjo është 13% më shumë vdekje sesa pritej normalisht gjatë dy viteve.

OBSH beson se shumë vende nuk numëruan numrin e të vdekurve nga Covid,  vetëm 5.4 milionë u raportuan.

Në Indi, kishte 4.7 milionë vdekje nga Covid, thotë OBSH, 10 herë më shumë se shifrat zyrtare, dhe pothuajse një e treta e vdekjeve nga Covid në nivel global.

Qeveria indiane ka vënë në dyshim vlerësimin, duke thënë se ka “shqetësime” për metodologjinë, por studime të tjera kanë arritur në përfundime të ngjashme në lidhje me shkallën e vdekjeve në vend.

Masa e përdorur nga OBSH quhet vdekje e tepërt, sa më shumë njerëz vdiqën sesa do të pritej normalisht bazuar në vdekshmërinë në të njëjtën zonë përpara se të godiste pandemia.

Këto përllogaritje marrin gjithashtu parasysh vdekjet që nuk ishin drejtpërdrejt për shkak të Covid-it, por përkundrazi të shkaktuara nga efektet e tij të dëmshme, si njerëzit që nuk janë në gjendje të hyjnë në spitale për kujdesin që u nevojitet. Ai gjithashtu llogaritet për mbajtjen e dobët të të dhënave në disa rajone dhe testime të rralla në fillim të krizës.

Por OBSH tha se shumica e 9.5 milionë vdekjeve shtesë që shihen mbi 5.4 milionë vdekjet e raportuara nga Covid mendohej se ishin vdekje të drejtpërdrejta të shkaktuara nga virusi, sesa vdekje indirekte.

Duke folur për shkallën e shifrave, Dr Samira Asma, nga departamenti i të dhënave të OBSH-së, tha “Është një tragjedi. Është një shifër marramendëse dhe është e rëndësishme për ne që të nderojmë jetët e humbura, dhe ne duhet të mbajmë përgjegjësi politikëbërësit”, tha ajo.

“Nëse nuk numërojmë të vdekurit, do të humbasim mundësinë për të qenë më të përgatitur për herën tjetër”.

Krahas Indisë, vendet me numrin më të madh të vdekjeve të tepërta përfshijnë Rusinë, Indonezinë, SHBA-në, Brazilin, Meksikën dhe Perunë, tregojnë shifrat e OBSH-së. Shifrat për Rusinë janë tre herë e gjysmë më shumë se vdekjet e regjistruara në vend.

Raporti gjithashtu shikon normat e vdekjeve të tepërta në raport me madhësinë e popullsisë së secilit vend. Shkalla e tepërt e vdekshmërisë në Mbretërinë e Bashkuar, si Amerika, Spanja dhe Gjermania, ishte mbi mesataren globale gjatë 2020 dhe 2021./albeu.com