“Nuk është një punë e lehtë!” Sot një dekadë nga zgjedhja e Papa Françeskut

Papa Françesku kërkoi lutje teksa foli për të ardhmen e Kishës dhe papatin e tij deri tani në një intervistë të botuar në orët e para të së dielës.

Duke folur për të përditshmen italiane Il Fatto Quotidiano, Françesku nuk pranoi të vlerësonte paptin e tij deri tani, duke thënë se Zoti do ta gjykojë jetën e tij një ditë bazuar në faktin nëse ai praktikoi Veprat Trupore të Mëshirës siç mësoi Jezusi.

“Kisha nuk është një biznes, apo një OJQ dhe Papa nuk është një administrator që është ngarkuar të balancojë numrat në fund të vitit”, tha ai, sipas një transkripti në anglisht të botuar në Il Fatto Quotidiano.

Intervista, një nga një sërë intervistash të fundit papale që do të publikohen, shënon 10 vjetorin e zgjedhjes së Papa Françeskut në papat, më 13 mars/

“Të jesh Papë nuk është një punë e lehtë. Askush nuk ka studiuar përpara se ta bënte këtë”, tha Papa, duke kujtuar se si edhe Shën Pjetri “ra” kur mohoi Krishtin.

Sipas Papës, nuk është e lehtë t’i kushtosh vëmendje vullnetit të Zotit dhe ta zbatosh atë në praktikë: “Është e nevojshme të përshtatesh me Zotin, jo me botën”.

Intervista e fundit papale u përqëndrua në shpresat e Papa Françeskut për të ardhmen e Kishës, botës dhe jetës së tij.

Ai tha se “programi qeverisës” i pontifikatit të tij ishte zbatimi i kërkesave të kongregacionit të përgjithshëm të Kolegjit të Kardinalëve, takimet që u zhvilluan përpara konklavës që e zgjodhi atë.

Ai tha gjithashtu se në vitin 2013, ai reflektonte shpesh në një citim nga predikimi i meshës së parë të Papa Benediktit XVI.

Më 24 prill 2005, Benedikti tha: “Në këtë moment nuk është e nevojshme që unë të paraqes një program qeverisës. … Programi im i vërtetë qeverisës është ai që nuk ndjek vullnetin tim, për të mos ndjekur idetë e mia, por për të dëgjuar, përkrah gjithë Kishës, fjalët dhe vullnetin e Zotit dhe për ta lënë veten të udhëhiqem prej tij, në mënyrë që ai vetë të udhëheqë Kishën në këtë orë të historisë sonë.”

Françesku ia vlerësoi gjithashtu Benediktit XVI që e trajtoi me guxim krizën e abuzimit në Kishë.

I pyetur për dëshirën e tij për botën, Papa Françesku u përgjigj: “Paqe”. /albeu.com


Shtuar 13.03.2023 09:06