“Njerëzit po vdesin nga uria, të vdekurit janë të shtrirë në rrugë, nuk do ta harroj sa të jem gjallë”

Të gjitha përpjekjet për të dërguar ilaçe dhe ushqim për banorët e Mariupolit janë ndalur.

Gjithnjë e më shumë njerëz mbetën pa akses në ushqim. Njerëzit po vdesin nga uria, njoftoi dje këshilli i qytetit, duke u bërë një simbol i rezistencës ushtarake dhe katastrofës humanitare në luftën ruse kundër Ukrainës.

Pamjet e tmerrshme të shkatërrimit të maternitetit ku jetonin gratë shtatzëna dhe bombardimi i teatrit ku u strehuan civilët tronditën mbarë botën.

As tabela “fëmijë” përpara teatrit nuk i pengoi rusët ta bombardonin atë. Sipas informacioneve të fundit, nga bombardimi i teatrit janë vrarë rreth 300 civilë, shkruan albeu.com.

Mykola Osichenko, kreu i televizionit Mariupol, duhej të largohej nga qyteti me familjen dhe fqinjët e tij. Shtëpia e tij ishte afër maternitetit që u shkatërrua më 9 mars. Ai tha për Deutsche Welle-n se për shkak të mungesës së ujit, njerëzit mblidhnin ujin nga ngrohja qendrore, e zienin dhe e pinin dhe trupat e burrave, grave dhe fëmijëve në rrugë nuk do të harrohen derisa ai të jetë gjallë.

-Para se të largoheshim nga Mariupol, shpërndamë ujë për ata që ishin tashmë në makinat e tyre dhe ata që mbetën në bllokun tonë. U dhamë edhe ushqime që i kishim akoma, sepse aty nuk gjen më asgjë. Depot u shkatërruan dhe u plaçkitën, si dhe dyqanet. Dikur ndiznim zjarr para pallatit dhe përgatisnim ushqime, por mungonin edhe drutë e thatë. Njerëzit u vunë zjarrin xhamave të dritareve dhe materialeve të ndërtimit nga shkollat ​​e bombarduara. Kjo ishte e rrezikshme sepse bomba mund të kishte rënë në çdo moment – gjë që ndodhi. Njerëzit u copëtuan, tha Mikola.

Ai shpjegoi se fillimisht njerëzit tentuan të sillnin ujë nga pusi, por ishte i rrezikshëm sepse kishte të shtëna të vazhdueshme.

-Njerëzit përdorën edhe ujin nga ngrohja qendrore në shtëpitë e rrënuara, megjithëse nuk duhet pirë. Por njerëzit e gatuanin dhe e pinin. Një natë ra borë. U gëzuam si fëmijë. Gjatë daljes nga qyteti, nuk pamë asnjë ndërtesë të paprekur – xhamat ishin thyer gjithandej dhe muret midis banesave ishin shembur. Disa e humbën të gjithë katin e sipërm. Trupat e grave, burrave dhe fëmijëve shtriheshin kudo. Ne u përpoqëm t’i bindnim fëmijët tanë në makinë që të mos shikonin atje. Është thjesht e tmerrshme – pranoi ai sinqerisht.

Andrei Turchak, sekretari i përgjithshëm i partisë në pushtet Rusia e Bashkuar, e themeluar nga Vladimir Putin, njoftoi dje se Rusia do të rindërtojë Mariupolin.

-Menjëherë pas përfundimit të operacionit special, ndërtuesit tanë do të vijnë në Mariupol”,  tha ai. /albeu.com/


Shtuar 25.03.2022 22:45

Tags: