Në petkun e Tom Kukës, Enkel Demi jehonë në mediat letrare italiane: Si lindi romani i njohur “Ora e ligë”

Duket se sukseset nuk kanë të ndalur për gazetarin dhe shkrimtarin Enkel Demi, i cili është bërë i njohur në letërsi me emrin e artit Tom Kuka.

Së fundmi, kanë qenë mediat italiane, ato që i kanë dedikuar një hapësirë të gjerë në faqet letrare.

SoloLibri.Net ka zhvilluar një intervistë me shkrimtarin, duke u ndalur veçanërisht te romani i tij “Ora e ligë”. Ajo e ka cilësuar një roman fitues dhe bindës, i bërë nga historia dhe historitë.

Gjatë intervistës, Demi i njohur si Tom Kuka, ka rrëfyer gjithçka nga si lindi ideja për shkrimin e këtij romani, te marrëdhënia mes gazetarisë dhe letërsisë deri te ndryshimi kulturor mes kombit shqiptar e atij italian.

“Ora e ligë” vjen nga pasioni im për historitë e treguara nga paraardhësit e mi, nga pasioni im për mitet dhe mbi të gjitha nga nevoja që ndjej për të treguar për Shqipërinë përmes këtyre historive, duke përzier dhimbjen, dashurinë, shpengimin, vuajtjet dhe mitin. Unë e përkufizoj veten si një “shkrimtar i paskrupullt”, pikërisht sepse e përshkruaj tokën time për atë që është dhe mbi të gjitha shkruaj për atë që jam. Asnjëherë nuk kam menduar të shkruaj për të kënaqur lexuesin italian. Nuk do të kishte kuptim, sepse ata që lexojnë në Itali duhet të lexojnë për një Shqipëri të vërtetë, jo ashtu siç do të donin të ishte, por pikërisht për atë që është. ‘Ora e ligë’ hapet me vrasjen e Celo Mezanit dhe më pas me vajtimin e dhimbshëm dhe gënjeshtar nga Celo Mezani, një vajtim shumë i famshëm në Shqipëri. Ne duhet të përpiqemi ta dëgjojmë, edhe nëse kërkon durim, sepse është shumë e gjatë; dikush vëren, menjëherë, të gjithë atë vuajtje nga e cila përshkohet kënga. Ankthi, keqtrajtimi, Dashuria dhe më pas miti, Ora, i cili sigurisht është emblema e shqetësimit dhe negativitetit njerëzor, por gjithashtu përfaqëson të gjitha ato shqetësime të rrënjosura në shpirtin dhe mentalitetin e secilit prej nesh”, është shprehur ndër të tjera Kel Demi.

Ai gjithashtu është ndalur edhe te Shqipëria, duke theksuar se çfarë është për të dhe sa i lidhur ndihet me atdheun e tij.

“Shqipëria, për mua, është identitet dhe liri. Unë jam shumë i lidhur me rrënjët e mia, origjinën time dhe historinë e vendit tim. Më duket thelbësore që Shqipëria të rizbulojë identitetin e saj dhe mbi të gjitha që ta ruajë me xhelozi. Nga ana tjetër, besoj se është e drejtë të çlirohet ky identitet nga konceptet e vjetra, të së kaluarës, të cilat edhe sot, pjesërisht, e detyrojnë atë në hamendje që nuk janë më të nevojshme. Identiteti, rrënjët, historia, po dhe gjithmonë, por edhe liria, sepse pa të nuk mund të ketë identitet të vërtetë”, ka deklaruar shkrimtari.


Shtuar 4.09.2021 12:17