Në një vit lufte, vetëm 7 vende të NATO-s shpenzuan të paktën 2% të PBB-së për mbrojtjen

2022 do të hyjë në histori si viti i luftës në Ukrainë, dhe lufta në Ukrainë veçohet si konflikti më i madh ushtarak që ka ndodhur në Evropë që nga Lufta e Dytë Botërore. Arsyeja e një lufte që ka vepruar si një kryqëzim në rrjedhën e Historisë, duke sjellë ndryshime të thella politike ndërkombëtare.

Megjithatë, edhe në një vit të tillë lufte dhe përkundër shpalljeve madhështore, disa gjëra në Evropë nuk ndryshuan. Nga gjithsej 30 vende anëtare të NATO-s, vetëm shtatë shpenzuan të paktën 2% të PBB-së së tyre për mbrojtjen në vitin 2022.

Këto vende ishin Greqia, Mbretëria e Bashkuar, SHBA, Polonia dhe vendet baltike (Estonia, Letonia, Lituania). Në krahasim, vendet që kishin arritur objektivin prej 2% në 2021 ishin tetë, që do të thotë se vitin e kaluar, në mes të luftës, në vend që të rriteshin, ato u ulën.

Kryeministrja estoneze Kaja Kalas, vendi i së cilës shpenzoi 2.12% të PBB-së së Estonisë për mbrojtjen vitin e kaluar, ka thënë se është tronditur që shumë vende të tjera të NATO-s gjatë kohës së luftës nuk arritën 2% të PBB-së që NATO ka vendosur si objektiv për shpenzimet e mbrojtjes.

Në të njëjtën kohë, megjithatë, vihet re se aleatët e NATO-s me të vërtetë kanë rritur shpenzimet e tyre të mbrojtjes vitet e fundit.

“Aleatët evropianë dhe Kanadaja rritën shpenzimet e tyre të mbrojtjes për të tetin vit radhazi”, vëren NATO në raportin e saj vjetor për vitin 2022 (“Raporti Vjetor i Sekretarit të Përgjithshëm 2022”) të publikuar sot.

“Nuk ka dyshim se ne duhet të bëjmë më shumë dhe se duhet ta bëjmë më shpejt. Shkalla me të cilën po rrisim shpenzimet e mbrojtjes nuk është mjaft e lartë. Në një botë më të rrezikshme, ne duhet të investojmë më shumë në mbrojtje”, tha Sekretari i Përgjithshëm i Aleancës, Jens Stoltenberg, nga Brukseli, në një konferencë për media. /albeu.com


Shtuar 21.03.2023 17:51