Mosmarrëveshja për peshkimin rrit tensionet mes Britanisë dhe Francës

Emmanuel Macron ka rritur tensionet me Britaninë duke paralajmëruar se mosmarrëveshja mbi të drejtat e peshkimit është një provë e besueshmërisë globale të Mbretërisë së Bashkuar.

Presidenti francez foli përpara samitit të G20 në Romë, i cili shtron skenën për samitin e klimës COP26.

Franca dhe Britania e Madhe janë përfshirë në një mosmarrëveshje mbi të drejtat dhe licencat e peshkimit pas Brexit për anijet franceze.

Macron tha për Financial Times se kthimi i Britanisë së Madhe ndaj angazhimeve të Brexit nuk është një shenjë e madhe e besueshmërisë.

Ai i referohej grindjes për peshkimin dhe mosmarrëveshjeve mbi Irlandën e Veriut.

Macron tha: “Mos bëni gabim, nuk është vetëm për evropianët, por për të gjithë partnerët e tyre. Sepse kur kaloni vite duke negociuar një traktat dhe më pas, disa muaj më vonë, bëni të kundërtën e asaj që u vendos. Kjo nuk është një shenjë e madhe e besueshmërisë suaj”.

Mosmarrëveshja, që filloi kur Mbretëria e Bashkuar dhe Jersey refuzuan licencat e peshkimit për dhjetëra varka franceze muajin e kaluar, është në thelb mbi atë se sa anije peshkimi franceze lejohen të peshkojnë në ujërat e Mbretërisë së Bashkuar.

Franca ka thënë se mund të ndalojë anijet e Mbretërisë së Bashkuar që zbarkojnë në portet e saj nëse mosmarrëveshja për licencat nuk zgjidhet.

Kryeministri britanik Boris Johnson tha se ka frikë se marrëveshja tregtare BE-Mbretëria e Bashkuar mund të jetë shkelur.

Ai shtoi se qeveria e Mbretërisë së Bashkuar do të bëjë çfarëdo që është e nevojshme për të siguruar interesat e saj.

Ndërkohë, redaktorja politike e BBC-së, Laura Kuenssberg thotë se ajo ka parë një letër e cila duket se tregon kryeministrin francez Jean Castex duke i bërë thirrje BE-së për të demonstruar se ka më shumë dëm për BE-në sesa për Britaninë./albeu.com


Shtuar 30.10.2021 08:21