Ministrin gjerman i Ekonomisë: Embargoja e BE-së ndaj naftës ruse do të ndodhë brenda ditësh

Bashkimi Evropian është afër marrëveshjes për një embargo ndaj importeve të naftës ruse, tha ministri gjerman i ekonomisë për transmetuesin ZDF të hënën mbrëma.

“Ne do të arrijmë një përparim brenda ditëve,” tha Robert Habeck.

Por ai shtoi se një ndalim i tillë nuk do ta dëmtonte menjëherë Rusinë pasi rritja e çmimeve globale të naftës kishte nënkuptuar se ajo po fitonte më shumë për vëllime më të ulëta.

Në vend të kësaj, tha Habeck, BE dhe SHBA po shqyrtojnë një propozim për të kufizuar çmimet globale të naftës – një “masë e pazakontë”, pranoi ai, përpara se të shtonte, “por këto janë kohë të pazakonta”.

Rusia furnizon 40% të gazit natyror të BE-së dhe 27% të naftës së saj të importuar, BE-ja i paguan vendit afërsisht 400 miliardë euro në vit për këtë furnizim.

BE-ja ka njoftuar gjithashtu plane afatgjata për t’u zhvendosur në burimet e energjisë së gjelbër për të mos u mbështetur plotësisht në naftën dhe gazin rus./albeu.com