Macron nuk heq dorë nga reforma e pensioneve: Po ju dëgjojmë, le të flasim

Presidenti francez Emmanuel Macron ka thyer heshtjen e tij për pensionet për të mbrojtur nevojën për reformën e tij të diskutueshme, ndërsa siguroi se nuk e nënvlerëson pakënaqësinë që ajo po shkakton në popullatën franceze.

Emmanuel Macron, i cili deri më tani e ka lënë qeverinë franceze në ballë të polemikave të ndezura nga dosja e nxehtë, u shkroi sindikatave për të bërë thirrje për dialog, një ditë para ditës së shtatë të protestave kundër reformës, e cila, ndër të tjera, ngre nga kufijtë e daljes në pension nga 62 deri në 64 vjet.

“Qeveria ju dëgjoi dhe ju dëgjon për të promovuar dialogun (…) pa devijuar nga nevoja për të rivendosur një ekuilibër të qëndrueshëm në sistemin tonë të pensioneve”, shkruan Emmanuel Macron duke pranuar se reforma është e papëlqyeshme pasi prek një nga shtyllat e sistemit social ala francez.

“Nuk e nënvlerësoj pakënaqësinë që po shprehni si dhe ankthet e shprehura nga shumë francezë të cilët shqetësohen se nuk do të marrin kurrë pension”, pranon presidenti i Francës në një kohë kur shumë sektorë të veprimtarisë (transport, energji. ..) ndalen nga mobilizimet e kundërshtarëve të reformës.

Njëkohësisht, qeveria vendosi sot të aktivizojë klauzolën kushtetuese të bllokut të votës (procesi i përshpejtimit të debatit përballë taktikave penguese të opozitës) për të përshpejtuar miratimin e projektligjit nga Senati, përpara afati të së dielës që ka caktuar.

Senati detyrohet të shprehet me votim të gjithë projektligjit dhe të mos e shqyrtojë atë nen për nen.

Natën e së mërkurës për të enjten, Senati, i cili dominohet nga opozita e djathtë, votoi artikullin që rrit moshën e pensionit, por shqyrtimi i tekstit u ngadalësua, sipas qeverisë, nga “rezistenca metodike të së majtës, e cila denoncoi një “grusht shteti”. /albeu.com

 


Shtuar 10.03.2023 15:39