Lindin 2 foshnjat e para të ngjizura duke përdorur një robot

E ardhmja është këtu.

Për herë të parë, një procedurë e re e teknologjisë moderne lejoi që 2 foshnjat e para njerëzore të lindnin duke përdorur një robot injektues të spermës.

Sipas MIT’s Technology Review, inxhinierët thonë se ky zbulim i ri në teknologji mund të ulë ndjeshëm koston e IVF me mijëra dollarë.

Një gjilpërë me telekomandë dhe një aparat fotografik u përdorën në procesin e fertilitetit.

Gjilpëra depërtoi në vezët në një enë Petri duke lëshuar një qelizë të vetme sperme. Roboti i përdorur në këtë proces ndihmoi në fekondimin e më shumë se një duzinë vezësh.

“Isha i qetë. Pikërisht në atë moment, mendova, ‘Është vetëm një eksperiment më shumë’,” thotë Eduard Alba, studenti inxhinier mekanik që komandonte pajisjen për injektimin e spermës.

Sipas raportit të MIT, Alba përdori një kontrollues Sony PlayStation 5 për të përdorur robotin.

Zhvilluar nga startup, Overture Life, inxhinierët thonë se ky proces i ri mund të jetë fillimi i uljes së kostove të operacionit IVF prej shumë milionë dollarësh.

Studiuesit e MIT thonë se një përpjekje e vetme për IVF mund të kushtojë mbi 20,000 dollarë në SHBA. Me një robot injektues të spermës, vezët e pacientit mund të drejtohen potencialisht në një sistem të automatizuar të fertilitetit.

Përafërsisht gjysmë milioni foshnja lindin përmes IVF në mbarë botën çdo vit, por shumica e njerëzve që kërkojnë të kenë fëmijë zakonisht nuk mund ta përballojnë shërbimin. Kostoja e madhe e IVF dhe mungesa e mbulimit të sigurimit do të thotë se gratë që marrin kujdesin e fertilitetit janë mesatarisht më të pasura.

“Duhet të jetë më lirë. Dhe nëse ndonjë mjek mund ta bëjë këtë, do të ishte mirë,” thotë Santiago Munné, një gjenetist që është zyrtari kryesor i inovacionit në Overture Life.

Kompania ka mbledhur afro 40 milionë dollarë nga investitorët deri më tani. /Albeu.com/


Shtuar 28.04.2023 16:29

Tags: ,