Kur është koha ideale për një lidhje të re pas një ndarje? Kjo është një shenjë se ju jeni mbi ish-partnerin tuaj

Prishja e një marrëdhënie emocionale mund të jetë një përvojë traumatike, dhe kjo është veçanërisht e vërtetë nëse marrëdhënia juaj ka qenë afatgjatë dhe ju e keni dashur vërtet personin.

– Përvoja e refuzimit social, ose humbjes sociale në përgjithësi, mund të përfaqësojë një përvojë të veçantë emocionale që lidhet në mënyrë unike me dhimbjen fizike, shpjegon psikologu Ethan Cross.

Mendohet se ndarja mund të çojë gjithashtu në një rritje të hormonit të stresit, kortizolit, i cili mund të shkaktojë efekte negative, nga dhimbjet e kokës, problemet e lëkurës dhe tensioni i muskujve e deri te problemet e tretjes si ngërçe, dispepsi dhe diarre. Ju gjithashtu mund të keni probleme me gjumin dhe fokusimin, duke e bërë të vështirë përfshirjen në aktivitetet e përditshme.
Faza e pikëllimit

Pavarësisht nëse e nisët ndarjen ose u ndave, do të kaloni ende fazat e pikëllimit. Këto përfshijnë mohimin, zemërimin, depresionin dhe pranimin. Psikologët theksojnë se është e rëndësishme t’i pranojmë vetes se si ndihemi realisht.

– Është një traumë. Është një tronditje për sistemin tuaj. Ju duhet të jeni vërtet të butë me veten dhe t’i lejoni vetes të ndjeni ndjenjat tuaja – thekson psikologia Rebecca Hendricks.

Përpjekja për të shmangur dhimbjen e humbjes ose duke vepruar sikur ndarja nuk ka ndodhur kurrë ose nuk ndikon tek ju, vetëm sa do ta zgjasë pikëllimin.

– Shmangia e pikëllimit mund t’ju mbajë të mbërthyer në ndjenjat e trishtimit, vetmisë, fajit, turpit dhe zemërimit – të cilat mund të ndikojnë në vetëvlerësimin tuaj. Dhe nëse nuk hidhëroheni siç duhet, do të thotë gjithashtu se nuk i zgjidhni kurrë ndjenjat për marrëdhënien dhe përfundimin e saj. Kjo mund t’ju bëjë më të disponueshëm për partnerët e rinj.

Kur është koha ideale për një lidhje të dytë?

– Shumica e njerëzve kanë nevojë për një ose dy muaj për të përpunuar një ndarje, për t’u pikëlluar dhe për të integruar mësimet përpara se të kthehen së bashku nëse do të ishin në një lidhje mjaft serioze. Ka disa shkolla mendimi që thonë se duhet të jeni beqar dy herë më shumë se sa keni qenë në një lidhje. Ose të paktën të njëjtën kohë”, shpjegon psikologia Paulette Kaufman Sherman.

Megjithatë, nuk ka asnjë “numër magjik”. Ju duhet të merrni aq kohë sa ju nevojitet për të kapërcyer ndarjen. Megjithatë, një shenjë se mund të jeni gati të filloni sërish takimin është kur nuk ndiheni më të zemëruar apo të trishtuar për ndarjen. /G.D albeu.com/