Kryebashkiaku i Mariupolit: Kolera mund të vrasë mijëra njerëz pasi kufomat kontaminojnë furnizimin me ujë të qytetit

Kryetari i bashkisë së Mariupolit, Vadym Boychenko, paralajmëroi se kolera dhe sëmundje të tjera vdekjeprurëse mund të vrasin mijëra njerëz në qytetin e pushtuar nga Rusia në jug të Ukrainës, ndërsa kufomat qëndrojnë të pambledhura mes temperaturave në rritje.

Boichenko, i cili nuk është më në qytetin e shkatërruar, tha se puset ishin kontaminuar nga kufomat e njerëzve të vrarë gjatë javëve të bombardimeve dhe rrethimit rus dhe se mbledhja e trupave nga pushtuesit rusë të qytetit po vazhdonte ngadalë, raporton Reuters.

Duke folur në televizionin kombëtar, Boychenko tha: Ka një shpërthim të dizenterisë dhe kolerës. Ky është për fat të keq vlerësimi i mjekëve tanë: se lufta që mori mbi 20,000 banorë … fatkeqësisht, me këto shpërthime infeksioni, do të pretendojë mijëra Mariupolitë të tjerë.

Mariupol është vendosur në karantinë, tha ai më herët. “Askush nuk lejohet të hyjë apo të dalë.” Ai tha për BBC se “ka shumë të vdekur” në qytet, duke shtuar se ata nuk i kanë pastruar trupat e atyre që vranë nga bombardimet. Shumë trupa janë ende nën rrënoja. Problemi shtohet nga mungesa e grumbullimit të mbeturinave, sistemi nuk ka funksionuar që nga shkurti.

Situata po përkeqësohej duke qenë se tani ishte verë dhe nxehtësi, me shiun e dendur që shkatërroi varrezat e improvizuara si dhe mungesën e sistemeve funksionale të ujit dhe kanalizimeve, tha ai./albeu.com

Shtuar 10.06.2022 18:26