Konflikti Izraelo-Palestinez: Mbërrijnë ndihma në Gaza ndërsa armëpushimi vazhdon

Karvanët e parë të ndihmës humanitare kanë mbërritur në Gaza, disa orë pas hyrjes në fuqi të armëpushimit midis Izraelit dhe militantëve palestinezë.

Mijëra palestinezë u kthyen në shtëpi e shkatërruara me zyrtarë që thanë se rindërtimi mund të zgjaste me vite.

Më shumë se 250 njerëz u vranë në konfliktin 11-ditor, shumica e tyre në Gaza. Në Izraelin jugor, banorët festuan armëpushimin por shumë shprehën shqetësimin se një konflikt tjetër në rajon ishte vetëm çështje kohe.

Kamionë nga agjenci të ndryshme ndihme, duke përfshirë ato të lidhura me Kombet e Bashkuara, filluan të sillnin ilaçe, ushqim dhe karburant në Gaza, pasi Izraeli rihapi kalimin Kerem Shalom.

Më shumë se 100,000 njerëz u desh të largohen nga shtëpitë e tyre në territorin, i cili kontrollohet nga grupi militant Hamas, dhe gati 800,000 njerëz nuk kishin qasje në ujin me tuba, tha agjencia e fëmijëve e OKB Unicef.

Zyrtarët palestinezë thonë se dhjetëra miliona dollarë do të nevojiten për të rindërtuar enklavën tashmë të varfër që po vuan gjithashtu me Covid-19.

Margaret Harris, një zëdhënëse e OBSH-së, bëri thirrje për qasje të menjëhershme për furnizime shëndetësore dhe personel, duke thënë se objektet shëndetësore të territorit rrezikonin të mbingarkoheshin nga mijëra të lënduar.

Për vite, Gaza u është nënshtruar kufizimeve izraelite dhe egjiptiane për kalimin e njerëzve dhe mallrave, me të dy vendet duke përmendur shqetësime rreth armëve që arrijnë Hamasin./albeu.com

Shtuar 22.05.2021 08:17