Kirurgët amerikanë testojnë transplantin e veshkës së derrit te njerëzit

Kirurgët amerikanë thonë se i kanë dhënë me sukses një veshkë derri një personi në një zbulim të madh të transplantit që ata shpresojnë se mund të zgjidhë përfundimisht mungesën e organeve të donatorëve.

Marrësi ishte i vdekur nga truri, që do të thotë se ata ishin tashmë në mbështetje artificiale të jetës pa asnjë perspektivë për t’u shëruar.

Veshka erdhi nga një derr që ishte modifikuar gjenetikisht për të ndaluar njohjen e organit nga trupi si “i huaj” dhe refuzimin, raporton BBC.

Puna ende nuk është rishikuar ose botuar, por ka plane për këtë.

Ekspertët thonë se ky është eksperimenti më i avancuar në këtë fushë deri më tani.

Teste të ngjashme janë bërë te primatët jo-njerëzor, por jo te njerëzit, deri më tani.

Përdorimi i derrave për transplantet nuk është një ide e re. Valvulat e zemrës së derrit tashmë përdoren gjerësisht tek njerëzit.

Dhe organet e tyre janë një kombinim i mirë për njerëzit kur bëhet fjalë për madhësinë./albeu.com


Shtuar 21.10.2021 21:21