Kina kërcënon SHBA-në? “Frenoni” ose do të ketë përplasje, kush do t’i bartë pasojat katastrofike?

Marrëdhënia midis Kinës dhe Rusisë bazohet në parimet e “mos-aleancës, moskonfrontimit dhe mosshënjestrimin e palëve të treta”.

Ministri i ri i Jashtëm kinez, Qin Gang, në konferencën e tij të parë për shtyp në margjinat e sesionit vjetor të parlamentit, vuri në dukje se nëse të dy vendet “punojnë së bashku, bota do të ketë një forcë shtytëse drejt multipolaritetit dhe demokracisë më të madhe në marrëdhëniet ndërkombëtare”.

“Balanci strategjik global dhe stabiliteti do të garantohen më mirë”.

Një marrëdhënie e cila, pikërisht sepse “nuk kërcënon asnjë vend, nuk i nënshtrohet asnjë ndërhyrjeje apo mosmarrëveshjeje të mbjellë nga të tretët”.

Nëse Shtetet e Bashkuara “nuk mbajnë frenat dhe vazhdojnë në rrugën e gabuar, sigurisht që do të ketë konflikte dhe përplasje. Kush do t’i bartë pasojat katastrofike?”

Ky është paralajmërimi i ministrit të Jashtëm kinez, Qin Gang, për të cilin “përmbajtja dhe represioni nuk do ta bëjë Amerikën të Madhe dhe nuk do të ndalojë rinovimin e Kinës”.

Qin, në një konferencë, u rikthye sërish te balona që kaloi së fundmi mbi territorin amerikan dhe e cilësoi një “aksident të papritur”. SHBA e rrëzoi balonën.

SHBA “veproi me një prezumim fajësie, reagoi tepruar, abuzoi me forcën dhe dramatizoi incidentin,” shtoi ai.

Pekini “nuk ka furnizuar me armë asnjërën palë të konfliktit ukrainas.

“Kina nuk është arkitekti i krizës, as një palë e prekur drejtpërdrejt. Pse atëherë të kërcënojmë me sanksione kundër Kinës? Është absolutisht e papranueshme”.

Ministri i Jashtëm, aludoi për një “dorë të padukshme” që duket se po mbështet një krizë të zgjatur.

“Është një tragjedi që mund të ishte shmangur: Kina zgjedh paqen në vend të luftës, dialogun mbi sanksionet” dhe de-përshkallëzimin mbi përshkallëzimin,” vuri në dukje Qin për konfliktin midis Rusisë dhe Ukrainës.

Çështja e Tajvanit “është thelbi i interesave qendrore të Kinës, themeli politik në marrëdhëniet kino-amerikane dhe vija e parë e kuqe që nuk duhet të kalohet”.

“Ne do të vazhdojmë të punojmë për ribashkim paqësor, por rezervojmë të drejtën për të marrë masat e nevojshme. Askush nuk duhet të nënvlerësojë kurrë vendosmërinë, vullnetin e fortë dhe aftësinë e madhe të qeverisë dhe popullit kinez për të mbrojtur sovranitetin kombëtar dhe integritetin territorial”.

Kina deklaron se ka një suficit tregtar prej 116.88 miliardë dollarësh në janar-shkurt 2023, nga 109.7 miliardë dollarë në të njëjtën periudhë të vitit 2022, duke mposhtur vlerësimet e analistëve me 81.8 miliardë dollarë.

Eksportet, në rënie për të katërtin muaj radhazi për shkak të kërkesës së jashtme të dobët, ranë me 6.8% (në 506.3 miliardë), megjithatë më pak se pritja -9.4% dhe -9.9% në dhjetor 2022.

Sipas të dhënave nga Doganat Kineze, importet tregojnë një ngadalësim prej 10.2%, në 389.42 miliardë lekë, pothuajse duke dyfishuar -5.5% të pritur dhe kundrejt -7.5% në dhjetor./Albeu.com/


Shtuar 7.03.2023 09:54