KE: Blerja e votës në Shqipëri është problem, të vijojë decentralizimi i pushtetit lokal

Projekt-raporti i Kosmisionit Europian ka analizuar zgjedhjet e 25 prillit në Shqipëri dhe po ashtu reformat.

Sa u takin zgjedhjeve, në raport thuhet se qenë të mirëorganizuara, por problem mbetet blerja e votës dhe patronazhistët

“Identifikimi elektronik i votuesve u zbatua në 97% e vendvotimeve, ndërsa votimi elektronik dhe numërimi elektronik u pilotuan me sukses në 32 votime stacionet në Tiranë. Vlerësimi përfundimtar i OSBE/ODIHR zbuloi se zgjedhjet ishin në përgjithësi organizuar mirë. Administrata e re zgjedhore fitoi besimin e shumicës së aktorëve. Shqetësimet mbetën të lidhura me keqpërdorimin e burimeve publike ose funksioneve zyrtare, për të akuzat për blerjen e votave dhe rrjedhjen e të dhënave personale të ndjeshme që mbulojnë ato politike preferencat e qytetarëve. Këto raste janë duke u hetuar. Parlamenti vazhdoi punën nën kufizimet e sjella për shkak të pandemisë”, thuhet ndër të tjera në raport.

Gjithashtu në të theksohet se duhet të decentralizohet pushteti lokal.

“Reforma administrative territoriale duhet të jetë konsoliduar më tej si pjesë e agjendës më të gjerë të decentralizimit. Kjo është veçanërisht e nevojshme për të garantuar autonominë fiskale lokale dhe fuqizuar komunat për të siguruar të mira shërbime publike cilësore. Progres është arritur përparim i kufizuar në zbatimin e udhërrëfyesit krijimin e një mjedisi të përshtatshëm për shoqërinë civile. Sidoqoftë, shoqëria civile shqiptare ka ka qenë në gjendje të ofrojë mbështetje dhe shërbime për njerëzit më të prekshëm të prekur nga pandemia COVID19”, theksohet në raportin e KE-së./albeu.com

 

 


Shtuar 19.10.2021 17:04