Japonia miraton ligjin, një vit burg për ata që fyejnë në internet

Parlamenti japonez miratoi të hënën legjislacionin që “fyerjet në internet” të dënohen me burgim, mes shqetësimeve në rritje të publikut mbi bullizmin kibernetik të shkaktuar nga vetëvrasja e një ylli televiziv, e cila ishte përballur me abuzimin e mediave sociale.

Sipas CNN, amendamenti i kodit penal të vendit, i vendosur të hyjë në fuqi më vonë këtë verë, thotë se shkelësit e dënuar për fyerje në internet mund të burgosen deri në një vit ose të gjobiten me 300,000 jen (rreth 2,200 dollarë). Është një rritje e konsiderueshme nga dënimet ekzistuese të paraburgimit për më pak se 30 ditë dhe një gjobë deri në 10,000 jen (75 dollarë).

Projektligji u tregua i diskutueshëm në vend, me kundërshtarët që argumentuan se ai mund të pengonte fjalën e lirë dhe kritikat ndaj atyre në pushtet. Megjithatë, mbështetësit thanë se legjislacioni më i ashpër ishte i nevojshëm për të goditur ngacmimin kibernetik.

Ai u miratua vetëm pasi u shtua një dispozitë, duke urdhëruar që ligji të rishqyrtohej tre vjet pasi të hynte në fuqi për të vlerësuar ndikimin e tij në lirinë e shprehjes.

Sipas kodit penal të Japonisë, fyerjet përkufizohen si nënçmim publik i pozitës shoqërore të dikujt pa iu referuar fakteve specifike rreth tyre ose një veprimi specifik, sipas një zëdhënësi nga Ministria e Drejtësisë. Krimi është i ndryshëm nga shpifja, i përcaktuar si nënçmim publik i dikujt duke treguar fakte specifike. Të dy dënohen sipas ligjit.

Çështja e ngacmimit në internet ka fituar rëndësi në vitet e fundit, me thirrjet në rritje për ligje kundër ngacmimit kibernetik pas vdekjes së mundëses profesioniste dhe yllit të televizionit, Hana Kimura.

Kimura, 22 vjeç, e cila ishte e njohur për rolin e saj në shfaqjen e Netflix “Terrace House”, vdiq nga vetëvrasja në vitin 2020. Lajmi shkaktoi pikëllim dhe tronditje në mbarë vendin, me shumë që tregonin abuzimin në internet që ajo kishte marrë nga përdoruesit e mediave sociale në muajt e parë deri në vdekjen e saj.

Menjëherë pas vdekjes së saj, zyrtarët e lartë japonezë trajtuan rrezikun e ngacmimit kibernetik dhe u zotuan të përshpejtojnë diskutimet e qeverisë për legjislacionin përkatës.